Main content

VYUŽITÍ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ: Terminologická databáze TDKIV a zachycení vývoje knihovnické terminologie

JAROSLAVA CITOVÁ Jaroslava.Citova@nkp.cz

Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) je online výkladovým slovníkem, který nabízí vysvětlení téměř 5000 termínů z oboru knihovnictví a informační vědy. Spravuje ji Knihovnický institut Národní knihovny ČR. Vznikla v letech 2001–2002 v rámci projektu podpořeného grantem Ministerstva kultury ČR. Přístup je z adresy https://aleph.nkp.cz/cze/ktd. Chtěla bych vám představit její aktuální podobu.

Novou a přínosnou informací pro uživatele je datum vzniku neboli zpracování hesla (zobrazeno jako „Založení zázn.“). Někdy jsou hesla upravena např. z důvodu zastaralosti vzhledem k aktuální terminologii, která se stále vyvíjí. V tom případě lze najít v hesle také datum jeho poslední aktualizace či jiné změny (uvedeno jako „Aktualizace“).

Pro zájemce o konkrétní úpravy hesla je užitečný formát zobrazení „Heslo s historií“ (kolonka „Historie hesla“). Zde jsou zachyceny změny hesla v průběhu času. Pokud heslo nedosáhlo určitých změn, najdete zde pouze informaci „Heslo nebylo dosud upravováno“. V historii nejsou zaznamenány úpravy typu změny či doplnění příbuzného termínu (příbuzné termíny jsou pouze vzájemně propojené tematicky blízké termíny, které jsou zpracovány v TDKIV). Také úpravy rozpracovaných hesel v pracovní verzi databáze se nezapisují do historie hesla.

Velká část hesel byla zpracována v rámci projektu v letech 2001–2002, kdy na tvorbě databáze spolupracovalo 23 autorů, 21 lektorů a dva redaktoři. Avšak terminologie zejména v oblasti informačních a komunikačních technologií se stále vyvíjí, a tak bylo potřeba po letech zaktualizovat hesla z této tematické oblasti. Revizi některých těchto hesel jsme uskutečnili v roce 2019, a tak např. u hesla „chat“ (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000000591&local_base=KTD) najdete datum zpracování záznamu 10. 2. 2003, datum aktualizace 3. 7. 2019 a v historii hesla zaznamenané úpravy.

Také terminologie v oblasti katalogizace doznala změn v souvislosti s přechodem z Anglo-amerických katalogizačních pravidel na pravidla RDA a úpravou dalších standardů. Jedná se např. o heslo „autoritní záznam“ (https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000001231&local_base=KTD). 

Naopak terminologie související s historickými fondy (s popisem rukopisů a starých tisků) zůstává téměř neměnná.

Pokud v databázi TDKIV spatříte velmi staré datum vzniku záznamu u hesla z dynamicky se vyvíjející oblasti, je ke zvážení, jestli nejsou jeho výklad a pojetí terminologie (termín a ekvivalenty) zastaralé. Hesla se snažíme postupně kontrolovat a upravovat, ale vzhledem k jejich velkému množství nám může něco uniknout. V případě, že uznáte, že určité heslo má neaktuální či nesprávné údaje, můžete mi to jakožto správci databáze oznámit na moji mailovou adresu. Předem děkuji za zaslané náměty a návrhy úprav hesel.

Podrobné informace o databázi najdete na: https://tdkiv.nkp.cz.