Main content

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: Nudná historie? Kdepak, to nehrozí!

PAVLÍNA LIŠOVSKÁ cdc@kjm.cz 

Pracovat s historickými tématy není úplně jednoduchá záležitost. Pokud si nenastavíme práci tak, že nám jde jen o pouhé předání zábavy, vždy chceme, aby naše děti pracovaly s materiály, které jsou ověřené, přinášejí zajímavá fakta a dovysvětlují náročnější historické pasáže nebo osvětlují život a dílo významných osobností přístupnou formou.

Slovo přístupnou bych zdůraznila a dvakrát podtrhla. Nudná historická fakta totiž nebudou to, co děti dokáže zaujmout a podnítit v nich zájem o dějiny. Dodnes vzpomínám na učitele dějepisu ze střední školy, který nám vyprávěl historická fakta jako příběh, dával věci do souvislostí. Obdivuji tento přístup, protože je jedním z nejnáročnějších na přípravu a zpracování.

My v knihovnách máme v zádech armádu beletrie (i naučných knih), která předkládá historická témata ve formě příběhů dětí a mládeže zasazených do různých období, a vnímáme po-tenciál, jenž se nám otevírá, když vybereme vhodnou ukázku na zpracování – někdy sám text nabídne nápad, jak může být zpracován.

V doporučených titulech (jejichž seznam by mohl být nekonečný, neboť toto téma je i v rámci literárního vývoje velmi oblíbené a často užívané) tentokrát najdete osm knih, jejichž příběhy se odehrávají ve vybraných historických érách – některé jsou psány na základě skutečných událostí, jiné jsou fiktivními příběhy postavenými na historických faktech a situacích, jež se reálně mohly odehrát. Každému z dětí vyhovuje jiný styl, proto se i zpracování knih v tomto výběru liší – někde je to forma komiksu, klasické beletrie, jinde i úniková hra.

V souvislosti s historií se dostává nezřídka do popředí diskuzí také problematika potlačování a upírání lidských práv určitým vrstvám nebo skupinám obyvatelstva. Toto téma prostupuje více či méně všemi historickými obdobími a dává nám opět prostor otevírat s dětmi problémové učení, pracovat s faktografickými údaji, je to propusť k tříbení názorů na náročná témata. V příloze najdete dvoustránkový pracovní list Lidská práva – buďte zdráva; můžete jej využít při práci s různými prozaickými texty odkazujícími k porušení lidských práv v historii.

V poslední části přílohy najdete tipy na deskové hry, jejichž téma je také podloženo určitým historickým obdobím. Herní systém těchto deskovek bývá trochu náročnější, co se pravidel týká, ale vše vyvažuje fakt, že se jejich prostřednictvím výborně rozvíjí strategické myšlení, schopnost plánování a témata mohou rovněž podnítit k dalšímu zájmu o dané historické období.

Přeji vám, abyste nacházeli knihy, které budou k užitku při motivaci dětí k dalšímu bádání (nejen) v našich dějinách a aby nechyběl zápal pro práci s těmito sice náročnými, ale důležitými tématy, neboť poučený člověk bude vědět, kterých věcí se do budoucna vyvarovat, aby se tragické momenty z historie neopakovaly, a naopak si bude také vědom hodnot, jež nám vývoj lidstva potvrzuje jako ty, jichž si máme vážit a zhodnocovat.