Main content

KNIHOVNY V NOVÉM: Městská knihovna Frýdek-Místek – dárek ke stoletému výročí

IRENA LIBERDOVÁ liberdova@mkmistek.cz

Knihovny ve Frýdku a v Místku mají již stoletou tradici. Jejich historie se váže k historii dvou samostatných měst – slezskému Frýdku a moravskému Místku. V roce 1943 došlo k jejich spojení v současný Frýdek-Místek. V tomto roce byla sloučena také knihovna, která zastávala funkci okresní knihovny. V roce 1993 se začala psát její novodobá historie pod názvem Městská knihovna Frýdek-Místek (MěK F-M). Ta se skládá z ústřední knihovny v městské části Frýdek, pobočky na základní škole Jiřího z Poděbrad, pobočky v Místku a dalších tří malých poboček v okrajových částech města.

Místecká pobočka je největším provozem celé MěK F-M. Nachází se v blízkosti centra města i zastávky MHD. Svým uživatelům byla zpřístupněna v roce 1995 v budově, jejíž historie sahá až do roku 1910. V roce 2003 byla rozšířena o část opravené budovy Nové scény Vlast. Vznikla zde studovna, hudební oddělení a Modrý salonek, který se využívá pro pořádání kulturních a vzdělávacích akcí knihovny. Obě budovy na Hlavní třídě č. 111 a 112 byly propojeny ve druhém podlaží.

Průběh rekonstrukce

Stav budovy na Hlavní třídě 111, která prošla rekonstrukcí naposledy v roce 1995, byl více než nevyhovující. V neutěšeném stavu se nacházela střecha, okna a také vytápění. Rovněž fungování budovy bylo energeticky náročné. Původní záměr byl opravit pouze střechu. Nicméně stavební prů-zkum ukázal, že jsou potřebné rozsáhlejší opravy, a nakonec se vedení města rozhodlo pro celkovou rekonstrukci. Výsledkem je budova, která splňuje požadavky moderní veřejné knihovny.

Rekonstrukce knihovny byla investičním projektem statutárního města Frýdek-Místek. Ve veřejné soutěži byla vybrána ostravská firma KANIA se zodpovědným projektantem Danielem Vaňkem. Zhotovitelem stavby se stala firma MORYS, s. r. o. S realizátory jsme měli možnost vše potřebné pravidelně konzultovat a v případě potřeby řešit změny nebo drobné úpravy. Re-konstrukce proběhla v dohodnutém termínu, tj. v období září 2020 – březen 2022.

V předprojektové přípravě se diskutovalo především o stavební části a statice budovy. Nevěděli jsme, zda budeme mít finanční prostředky také na vybavení knihovny nábytkem a designovými prvky. V průběhu přestavby nakonec výměna nevyhovujícího mobiliáře v půjčovnách proběhla. Některé detaily v interiéru se ale budou ještě postupně doplňovat.

Jedním z úskalí se ukázala skutečnost, že se pobočka nachází ve dvou budovách. Muselo se tedy vycházet z dispozic a možností, které obě budovy nabízely. I přesto, že se rekonstrukce týkala jen jedné z nich, naším požadavkem bylo budovy propojit v nejvyšším patře tak, aby byl zajištěn bezbariérový přístup výtahem do Modrého salonku. Dalším naším požadavkem bylo využití půdního prostoru a rozšíření knihovny o přístavbu nad stávajícím skladem. Změnou sedlové střechy na pultovou vzniklo celé jedno patro, kde najdeme oddělení beletrie, jehož součástí je nová letní čítárna. Ta přímo vybízí k nerušenému čtení, studiu či relaxaci. Zde je také možnost občerstvit se kávou nebo čajem.

Výsledek

Novinkou pobočky jsou i dvě multifunkční učebny. Knihovníci v nich mohou realizovat své projekty a aktivity kdykoliv v provozní době knihovny. Zároveň je možné tyto prostory nabídnout spolupracujícím spolkům a jiným komunitám i v době, kdy je knihovna pro veřejnost uzavřena.

V rámci rekonstrukce došlo také k výměně veškeré instalace. Nechybí RFID systém, čtenáři mají možnost využít samoobslužné půjčování a samozřejmostí je i wi-fi připojení ve všech prostorách. Součástí projektu nebyla nová IT technika. Využíváme proto nadále stávající, kterou však plánujeme v brzké době doplnit o nové položky.

Do místecké pobočky jsme uložili přes padesát tisíc dokumentů. Naším cílem ale také bylo vytvořit místo, které bude pro návštěvníky příjemné, s dostatečným počtem studijních a čtecích míst, prostorem k setkávání a ke konání doprovodných programů. Částečně proto bylo nutné i působení na knihovníky, aby sami změnili svůj postoj. Přesvědčit je, že není záměrem vrátit do půjčoven všechny knihy, což by bylo na úkor vzdušnosti a útulnosti místa. Během stěhování jsme proto vyřadili 5000 zastaralých svazků. Oceníme to až v příštím roce, ve kterém knihovnu čeká revize knihovního fondu. Kromě půjčoven je přehlednější také uložení dokumentů ve skladu, který je vybaven novými posuvnými regály.

V budově došlo k novému uspořádání jednotlivých oddělení tak, aby lépe vyhovovalo potřebám čtenářů i knihovníků. Pobočka po rekonstrukci nabízí vhodné zázemí v podobě moderně zařízených kanceláří, kuchyněk, sociálního zařízení. V celé knihovně existuje jednotný informační systém.

Co nás čeká dále?

Rekonstrukce skončila; koncem dubna 2022 byla knihovna slavnostně otevřena a předána veřejnosti. Nás nyní čeká naplnit ji obsahem. Opět jsme zpřístupnili knižní fond a postupně obnovujeme aktivity, kterým jsme se věnovali před uzavřením knihovny. Hledáme i další inspiraci, jak tento prostor využít.

Už nyní, krátce po otevření pobočky, vidíme, že čtenáři rádi využívají letní čítárnu v oddělení beletrie. Určitě si ji užijí ještě více po dokončení obchvatu města. Přestože je terasa orientována do parku, je v tuto chvíli poměrně hlučným místem. Také oddělení pro děti a mládež se stává atraktivní pro rodiny s dětmi. Do budoucna bychom rádi využili i sklepní prostory budovy, které je však potřeba vybavit.

Těšíme se, že knihovna opět bude prostorem pro setkávání nejen na kulturních akcích, ale také „jen tak“ – mezi regály knih, u výpůjčního pultu nebo při posezení na terase. Věříme, že bude vyhledávaným místem pro trávení volného času, ale také pro celoživotní vzdělávání.

 

Foto: Libor Solař