Main content

Anketa – 75 let časopisu Čtenář

Jak by měl podle vás vypadat ideální knihovnický časopis?

Jak hodnotíte zaměření a obsah časopisu Čtenář?

 

Já moc na ideály nevěřím. Ocenila bych, kdyby bylo možné doplnit časopis o digitální prvky – například přehrát si některé články časopisu jako podcast, možnost diskutovat pod příspěvky – vkládat další inspiraci, v online verzi provázat články s podobnými tématy, nabídnout online v reálném čase rozhovor se zajímavou osobností a pak záznam, otázky by mohli kolegové a kolegyně zasílat předem nebo se rovnou připojit, možnost vygenerovat si citaci, možnost stáhnout si nějaké doplňkové materiály…

Mám k časopisu Čtenář vřelý osobní vztah. Byla jsem vtažena do jeho dění a ráda v něm hledám inspiraci i nabízím témata, která mohou obohatit kolegy a kolegyně. Zaměření za mě odpovídá hlavním oborovým proudům. Jsem předplatitelka, ale skoro vždy čtu online verzi měsíčníků, papírovou verzi dávám jako ukázku knihovnické práce těm, kteří se mnou vytvářejí články, jako upomínku na spolupráci. Cením si i toho, že časopis vychází pravidelně každý měsíc, a obdivuji sílu, trpělivost a vytrvalost těch, kteří za každým číslem stojí.

HELENA HUBATKOVÁ SELUCKÁ, Knihovna Jiřího Mahena v Brně

 

Za mne, ředitelku veřejné knihovny ve dvacetitisícovém městě, právě Čtenář takovým ideálním časopisem je. Ke každému číslu se opravdu většinou opakovaně vracím, nečtu na jeden zátah. Vyhovuje mi kombinace papírové a elektronické formy. V elektronické verzi se mi lépe zpětně vyhledává, ale nové číslo čtu raději v té papírové. Mám relativně dost informací o tom, co mne v oboru zajímá, ale velmi vítám, že se ve Čtenáři dotknu i těch segmentů, které jinak aktivně nevyhledávám a možná bych tyhle informace i minula, např. představení některých mezinárodních projektů, příspěvků mapujících současnou světovou literaturu v českých překladech (to se mi tedy těžko přiznává), baví mne dívat se do knihoven, které prošly rekonstrukcí nebo jsou zcela v novém. Jako zástupce Sekce veřejných knihoven SKIP a zároveň jako pracovník pověřené knihovny jsem ráda, že své místo mají ve Čtenáři příspěvky o proměnách malých, obecních knihoven. Měsíční periodicita je příjemná, protože obsah stíhá reagovat na aktuální dění. Zároveň je pro mne toto periodikum jakousi „zárukou kvality“, zveřejňovaným informacím přikládám váhu, složení redakční rady považuji proto za velmi důležité. A vlastně ještě chci říct, že se mi líbí i jeho fyzická podoba, formát i kvalitní fotky. Proto časopis Čtenář opakovaně doporučuji svým kolegům v knihovně a poslední číslo leží vždycky na společném stole.

GABRIELA JARKULIŠOVÁ, Knihovna Kutná Hora