Main content

VYBÍRÁME Z PROGRAMU KONFERENCE INFORUM 2016

Nechte zvuky znít: principy a praktické aspekty dlouhodobého uchování audiozáznamů

(workshop v angličtině)

Čas a místo: 23. 5. 2016

13:00–16:30 hod.

Akademie věd České republiky, Praha 1, Národní 3 1. patro, č. místnosti 108

Tento workshop povede Dietrich Schüller, Phonogrammarchiv, Austrian Academy of Sciences, Rakousko.

Dietrich Schüller ve svém workshopu upozorní na řadu klíčových aspektů vztahujících se k otázkám ochrany a dlouhodobého uchovávání zvukových dokumentů. Nejprve bude věnovat pozornost standardu publikovanému Technickou sekcí IASA Péče o zvukové dědictví: etika, principy a strategie uchovávání, který je označován jako IASA TC-03. Ve druhé části se bude zabývat standardem IASA TC-04, tj. Pokyny pro výrobu a uchovávání digitálních zvukových objektů. V neposlední řadě přiblíží obsah standardu IASA TC-05 Zacházení a ukládání audiovizuálních dokumentů.

Péče o uchování nosičů hraje v paměťových institucích stále důležitou roli, zejména pokud ještě všechny audiovizuální dokumenty nebyly převedeny do digitálního repozitáře. V důsledku toho musíme optimalizovat jejich uchovávání do doby, než bude možné organizovat a financovat profesionální proces převodu, zaručující jejich dlouhodobou životnost.

Účastníkům workshopu je doporučeno navštívit webové stránky IASA (Mezinárodní asociace zvukových a audiovizuálních archivů) a předem se ve standardech zorientovat, případně si je stáhnout na adrese http://iasa-web.org/iasa-publications.