Main content

Knihovnu bych za žádnou holku nevyměnil! Kamarádce knihovně je deset let

ZLATA HOUŠKOVÁ zlata.houskova@gmail.com


 

 

 

Říká se, že čtenářů v řadách dětí ubývá. Je ovšem celá řada knihoven, které o své dětské čtenáře nepřicházejí. Jak to dělají? Které to jsou? Každé dva roky hledáme odpověď na tuto otázku v soutěži Kamarádka knihovna (soutěž o nejlepší knihovnu pro děti; pro stručnost a stylistické pohodlí dále jen „dětská knihovna“).

Cílem soutěže je především pozvat do knihoven více dětí, a mít tak možnost ukázat jim, že knihovna může nabídnout nejen knížky a informace, ale také spoustu zábavy, prostor pro komunikaci a relaxaci. Jde tedy nejen o podporu dětského čtenářství, ale také o podporu dětských knihoven – jednak těch dobrých (ocenění, prezentace), jednak těch trochu slabších, které dostanou možnost porovnat se s ostatními, hledat vlastní rezervy, ale také objevovat a sdílet dobré nápady. Cílem je také propagace dětských knihoven mezi zřizovateli a laickou, ale i odbornou veřejností.

Je to akce s pohodovým názvem a stejně pohodovým logem (firma Artbox, www.artbox.cz). Soutěž připravuje SKIP a jeho Klub dětských knihoven, odbornou garanci převzala Národní knihovna ČR, záštitu poskytuje pravidelně Ministerstvo kultury ČR. Hlavním partnerem soutěže byla dosud společnost 3M Česko (http://solutions.3mcesko.cz/wps/portal/3M/cs_CZ/EU2/Country/). Právě z její strany vzešel nápad, aby se v zamýšlené soutěži dalo slovo také dětem. Jedním z důležitých kritérií soutěže je tedy právě jejich hodnocení. V každém ročníku se vyjádří tisíce dětí k tomu, jaká je a jaká by měla být jejich knihovna. Každé dítě, které odevzdá své knihovně „vysvědčení“, obdrží malý dárek od partnerské firmy. Ale nejde jen o „známky“. Děti mají možnost přidat své komentáře, stížnosti, názory a požadavky na dětskou knihovnu. Tím vzniká důležitá zpětná vazba: děti jsou schopny své názory a postoje vyjádřit otevřeně a nekompromisně – a naopak dokážou pochválit neodolatelně. Některé knihovny s dětskými přáními dále pracují – předávají je zřizovateli, zveřejňují je v knihovně či v obci. Ty nejlepší na přání reagují a plní je… Možná to je nejlepší návod na udržení čtenářů.

Pravidelně nejlepší hodnocení mají knihovnice a knihovníci sami, s nimi jsou děti spokojeny maximálně (samozřejmě s výhradou nečetných výjimek), občas si však postěžují na pracovníky ostatních oddělení (pořád nás okřikují…). Kritická zpětná vazba se často týká provozní doby, pestrosti nabídky fondu, kvality IT vybavení. Na druhou stranu děti oceňují velmi často věci, které bychom od nich nečekali – klid, kvalifikovaný přístup pracovníků, ale také třeba zavedení čajovny. Mnohokrát překvapí – v posledním ročníku to byly například tyto (opakované) názory: počítače do knihovny nepatří, knihovna je na čtení, na počítači ať si hrají děti doma, počítačoví uživatelé ruší opravdové čtenáře apod.

Kromě dětských hlasů je v soutěži samozřejmě rozhodující činnost knihovny (posuzuje porota), například délka provozní doby pro děti, procento dětských čtenářů z dětské populace v obci, výpůjčky, akce pro děti, vybavení IT a další. Přibližně u 30–40 nejlepších knihoven se posuzuje jejich webová stránka, a nakonec porota kolem 15 finalistů navštíví a rozhodne „na místě“.

Soutěž je tu od roku 2006/2007, právě letos tedy slaví desáté výročí vzniku. V prvním ročníku zvítězila Městská knihovna Tišnov, v dalších ročnících Městská knihovna Sedlčany, Městská knihovna Chrudim, Knihovna B. B. Buchlovana Uherské Hradiště a Městská knihovna Havířov. Jmenovat jen absolutní vítěze je však zavádějící a poněkud degradující samu soutěž. Velká část účastnících se knihoven je totiž dlouhodobě vynikající (pravidelně ve finále, na stupni vítězů těsně pod „nejvyšším“) a některé dělí od absolutního vítězství jen onen pověstný „vlásek“. I tyto knihovny jsou zdrojem inspirace pro ostatní. I jejich pohled na to, jak být nepostradatelnou kamarádkou „svým“ dětem, chceme v návaznosti na právě se rodící rubriku ve Čtenáři prezentovat. Můžete se těšit hned v příštím čísle… A na závěr ještě vybíráme některé citáty dětských čtenářů, většinou z prvního ročníku soutěže:

Knihovna je strašně dobrý dům.

V knihovně se mi strašně líbí. Když sedím doma, nechce se mi VŮBEC NIC DĚLAT, do knihovny se mi chce vždy a za každých okolností.

U nás asi není občana, který by neznal nebo nevěděl, co je to knihovna. I ti nejstarší navštěvují knihovnu a maminky půjčují dětem knížky, které ještě neumí číst. Potřebovaly by jsme velké prostory a více počítačů.

Jen tak dál, co bych si bez vás počala?

Vaši knihovnu zbožňuju kvůli Vám, paní knihovnice. Kvůli velkému výběru fantastických knížek. A hlavně kvůli srandě, kterou tady zažiju.

Tuto knihovnu bych nevyměnila za žádný nejdokonalejší počítač.

Tuto naši knihovnu bych přála poznat každému. Přijďte navštívit knihovnu všichni, kdo chcete potěšit svou duši... Lepší kamarádku za celý život nenajdete.

Je to moje únikové místo, když si potřebuji pročistit hlavu a naplnit ji různými fakty, kterými se protloukám ve škole, hlavně ve vlastivědě. Kdybych mohla, trávila bych v knihovně celé dny.

Máme tam ideální knihovnice. Jsou to dvě dámy a nepředstavujte si žádné zapšklé ženy, které ničemu nerozumí, tak to vůbec není. Jsou to dámy s velkým D vybraných způsobů a ochotné poradit vám v jakékoliv situaci. Jsou to knihovnice, které mají takový přehled, že by jim to mohl kdekdo závidět. Jsou to opravdu ty nejúžasnější paní, které jsem kdy potkala.

Můžu tam dělat moc a moc. A nejvíc na knihovně se mi líbí strašně hodné knihovnice. Jsou tak hodné, že se to nedá slovi ani popsat.

Knihovnice jsou zde milé a především ochotné, nejsou s nimi žádné problémy.

Myslím si, že knihovna, do které chodím, je nejúžasnější na světě… Máme nočního strážce knihovny, a tím je drak librosaurus…

Je to moc hezká knihovna. Líbí se mi. Je to nejhezčí na Kraslicích.

Ahoj kamarádko knihovno! Jsem ráda, že tě mám blízko! Jsi hezká uvnitř i zvenku. Knihovna je to nejlepší pro děti.Hradišťskou knihovnu bych za žádnou holku nevyměnil!

Je tu skvělé posezení, můžeme si sem např. jen popovídat s kamarády a zahrát si hru nebo prohlížet časopisy. Chodíme sem každý den!

Knihovna v UH (= Uherském Hradišti) je nejlepší v celé republice. Můžu si tam napsat DÚ.