Hlavní obsah stránky

KNIHOVNÁM V MALÝCH OBCÍCH: Jak jsme hledali tajemství aneb O Moravském krasu jinak

Helena Jalová jalova@mk.blansko.cz

Jana Trubáková trubakova@mk.blansko.cz

Každý region skrývá nějaké tajemství, které ještě čeká na své objevení. Mladí čtenáři z knihoven, které patří do pověřené působnosti regionálního oddělení Městské knihovny Blansko, ho mohli hledat nad zemí či pod zemí. Pro děti byl ve školním roce 2012/2013 připraven projekt Putování nad zemí i pod zemí, který se zaměřil na seznámení s tematikou Moravského krasu, jeho pověstmi, objeviteli, významnými regionálními osobnostmi, tajemstvím a krásou.

Do projektu se mohly zapojit jak knihovny, tak školy. Během roku se děti prostřednictvím růz­ných besed a setkání se zajímavými lidmi seznamovaly s přírodními krásami a historií této oblasti. V knihovnách se četly báje a pověsti, kromě setkání byly organizovány také výlety. Všechna tato aktivita měla být inspirací k tvorbě všech účastníků, k malování, psaní a vyrábění.

V menších obecních knihovnách našeho regionu jsou oslovovány pro takovou spolupráci nejen děti, ale i rodiče. Společně s knihovnicí čtou i tvoří, organizačně se podílejí na aktivitách v knihovně a zúčastňují se jich podle svých možností. Naše čtoucí rodiny se také mohou setkávat dvakrát ročně na společném regionálním literárním putování, při němž objevují zajímavosti okolí. Za tím vším, a to již od roku 2008, stojí snaha podporovat dětské čtenářství, která vychází z myšlenek akce Celé Česko čte dětem.

Tohoto konkrétního projektu, který byl organizován jako 5. ročník, se zúčastnilo jedenáct venkovských knihoven. Spolupracovalo s námi 230 účastníků a na jeho konci proběhla v prostorách Městské knihovny Blansko slavnostní vernisáž společné výstavy. Ta byla pro veřejnost otevřena v září 2013 a stala se inspirací pro další práci s dětmi v knihovnách.

Trochu jinak organizovala kolegyně tento projekt ve studovně a čítárně Městské knihovny Blansko. Navázala spolupráci se základními i střed­ními školami, Domovem Olga, Senior centrem a Klubem důchodců v Blansku. Přizvala na besedy speleologa Moravského krasu, ředitelku Muzea Blansko, místní novináře a spisovatele a další zajímavé osobnosti regionu.

Na besedách si také četli z knih o Moravském krasu, byli například se skřítky v temných jeskyních, s lesními žínkami u Sloupu, s čarodějnicí v Kateřinské jeskyni… Povídali si o osobnostech města Blanska a blízkého okolí, o lidech, kteří zde zanechali svůj nesmazatelný otisk. Při procházkách centrem města si všímali názvů ulic, které nesou jména těchto osobností – například ulice K. J. Mašky, Skotákova, Žalkovského, Wanklovo náměstí… Studovna Městské knihovny Blansko uspořádala jednadvacet besed a setkání, které navštívilo 807 zájemců.

Nutno říci, že to byla velmi krásná práce, obohacená o vzácná setkání jak s partnery na besedách, tak s těmi, pro které jsme je uspořádali.

Foto archiv knihovny