Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

na konci února proběhla v prostorách Klementina tisková konference, která seznámila novináře, a jejich prostřednictvím následně veřejnost, s výsledky výzkumu České děti jako čtenáři v roce 2013, který připravila Národní knihovna ČR a jehož praktickou část provedla agentura Mediaresearch, a. s. Protože i my se v dalších číslech Čtenářebudeme zjištěným údajům věnovat, dovolím si jen několik postřehů, které se týkají vztahu dětí ke čtení a ke knihovnám. Pro vás možná nebude tolik překvapivá, ale i tak určitě potěšující, následující zpráva. V dotazování 90 % dětí uvedlo, že na knihovně nejvíce oceňují hodné knihovníky, 86 % dětí hledá v knihovnách klid a 77 % nabídku knih. Z výzkumu dále vyplynulo, že děti se do knihoven nejčastěji dostanou zásluhou rodičů (52 %) a že čtení dospělých v rodině a vyšší vzdělání alespoň jednoho z rodičů významnou měrou pozitivně ovlivňuje dětské čtenářství. Nejsou to fakta nijak neočekávaná, přesto je důležité je v dnešní společnosti často připomínat.

A právě o vzdělávání dospělých je první příspěvek v březnovém Čtenáři, čímž si dovoluji průzkum opustit a zamířit k aktuálnímu číslu časopisu. Autor v tématu popisuje potenciál knihoven jako vzdělávacích institucí, ale i bariéry, se kterými se v této oblasti potýkají. Poměrně obsáhlé zamyšlení je zajímavým vhledem do této problematiky.

Vím, že málokterý časopis čtou čtenáři postupně od začátku do konce, ale při sestavování Čtenáře se dlouhodobě jistým způsobem snažíme o propojování jednotlivých příspěvků. V dokončení rozhovoru s dr. Řehákem tak například zazní vyjádření o důležitosti a přínosu regionálních digitalizačních projektů, aby tato slova potvrdil hned následující článek z Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě. Je to jen malá ukázka toho, že ačkoli se nevěnujeme monotematických číslům, tak se mnohdy podaří určitou obsahovou linku zachytit. Některé konotace vznikají samozřejmě i náhodou, protože v každém oboru se témata vzájemně prolínají.

Přeji vám krásný Březen – měsíc čtenářů, kouzelné dubnové Nocování s Andersenem a mnoho milých a příjemných náhod (které ale ve skutečnosti vůbec nebývají náhodami…).

LENKA ŠIMKOVÁ