Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

vítám vás na stránkách prvního Čtenáře roku 2014 a doufám, že jste jej zahájili v dobré náladě a bez starostí. V redakci je jich sice s lednovým číslem vždy trochu více, ale tyto řádky dokládají, že vše se nějak zvládne. A když se věci dějí jinak, než si představujeme, nezbývá než se přizpůsobit a řešit některé záležitosti „za pochodu“. Právě jako tento úvodník, který si dovoluji výjimečně převzít za kolegyni a připravit jej tak podruhé za sebou, neboť chřipka se většinou nikoho na nic neptá. Inu, „chceš-li pobavit Boha, řekni mu o svých plánech“.

Dívám se tedy do aktuálního obsahu a přemýšlím, že jeden z našich pravidelných autorů profesor Trávníček by ze mě měl nejspíše radost. Během vánočních svátků jsem se stala čtenářkou doslova „vášnivou“. Těším se na to každý rok, během kterého čtu sice pravidelně, ale málokdy se mi povede začít den prvními řádky a večer otočit poslední stránku stejné knihy.

Profesor Trávníček nazval tentokrát svůj příspěvek o výzkumu čtenářů v ČR Čtenářská kultura v čase plných regálů, což signalizuje jeden z jevů, který provází současného literatury chtivého člověka na každém kroku. O přesycenosti knižního trhu se dá možná polemizovat, ovšem některá fakta hovoří jasně.

Ne každému se ale čte lehko, o čemž pojednává téma čísla. Dyslexie se netýká jen dětí, s písmenky občas bojují i dospělí, ale právě s dětským čtenářem se dá prostřednictvím vhodných metod velmi dobře pracovat. Třeba i za pomoci komiksů… Nejen těm určeným pro děti se věnuje recenze na dalších stránkách. Představuje publikaci 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete. Jestliže tento svět obrázků není zrovna vaším šálkem čaje, nabízíme ještě přehled překladů z britské literatury se zajímavým vhledem do problematiky překládání.

Lednový Čtenář je tedy hodně o čtení, ale samozřejmě i o knihovnách. Přesvědčit se dále můžete už sami…

LENKA ŠIMKOVÁ

P. S. Možná přemýšlíte nad tím, jaké že je téma letošních obálek Čtenáře. Rádi bychom jej ještě chvíli nechali v tajnosti, a jsme zvědavi, zda jej někdo z vás po několika číslech odhalí. Napište nám!