Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

každý začátek nese v sobě očekávání něčeho nového, lepšího, i když o právě začínajícím roce 2012 si to asi mnozí nemyslíme. Jeho mediální obraz je totiž už delší dobu vytvářen v samých šedivých odstínech, které při troše nepozornosti mohou zastírat pravý stav věcí a navozovat obavy z příštího. Ale dobře víme, že nic není takové, jaké se to na první pohled jeví! Zvlášť v médiích.

A právě s tímto vědomím jsme přistupovali v redakci k přípravě a koncepci tohoto, v pořadí čtyřiašedesátého ročníku Čtenáře. Doufáme, že se vám bude líbit, že v každém jeho čísle najdete něco zajímavého, něco, co vám nabídne nový pohled na knihovnickou profesi a ukáže, jak to či ono dělají jinde, u sousedů či za hranicemi…

O některých nových rubrikách a grafických změnách letošního ročníku jsme psali už v posledním loňském Čtenáři, teď tedy můžete výsledek našeho snažení hodnotit. Zaměřím se na nejzásadnější a nejvýraznější změnu, a to jsou obálky tohoto ročníku. Chceme vám na nich představit zajímavé dětské kresby, které z různých koutů světa přicházejí na Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu Lidice, jejíž 40. ročník připadá právě na letošní rok. Věřte, že nám dalo hodně práce vybrat z neuvěřitelného množství kouzelných obrázků namalovaných dětmi různého vě­ku pouze jedenáct. Proto jsme se snažili přidat i některé navíc.

I zadní strany obálek věnujeme dětem, přesněji akcím a programům na podporu dětského čtenářství, které organizují nejen knihovny, ale i další instituce. Třetí strana obálky bude vyhrazena prezentaci nových nebo zrekonstruovaných budov knihoven u nás. Pokud mezi ně patří i ta vaše, máte zde možnost ji ostatním čtenářům představit.

Příjemné čtení prvního čísla Čtenáře 2012 vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ