Hlavní obsah stránky

Ohlédnutí za seminářem knihovníků muzeí a galerií v Českém Těšíně

ŠTĚPÁNKA BĚHALOVÁ behalova@mjh.cz

Ve dnech 6.-8. září 2011 se sešli na svém pravidelném, již 35. semináři knihovníci muzeí a galerií, tentokrát v Muzeu Těšínska. Ředitel PaedDr. Zbyšek Ondřeka spolu s knihovnicí Mgr. Gabrielou Chromcovou přivítali stovku knihovníků z celé republiky i milé hosty, mezi nimiž byla zástupkyně Asociace muzeí a galerií ČR Mgr. Irena Chovančíková, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR PhDr. Vít Richter a zástupci ústředních muzejních knihoven. Zahajovací projev přednesla člen­ka exekutivy Asociace muzeí a galerií České republiky Mgr. Irena Chovančíková, která ocenila bohatou činnost komise a zdůraznila její pozi­ci v rámci odborných komisí působících pod AMG ČR.

V úvodu semináře popřála předsedkyně komise PhDr. Štěpánka Běhalová, Ph.D., jménem všech členů komise její emeritní předsedkyni, ředitelce Knihovny Uměleckoprů­myslového mu­­sea PhDr. Jarmile Okrouhlíkové k jejímu významnému životnímu jubileu.

Poté se konala valná hromada, na které byla schválena zpráva předsedkyně komise o činnosti za uplynulý rok. Členové výboru komise přednesli krátké příspěvky o práci v jednotlivých regionech. Odborný program semináře byl rozdělen do tří bloků. Úvodní úterní blok patřil obecným otázkám rozvoje knihoven. Zásadní příspěvek o nově vytvářené Koncepci rozvoje knihoven na období 2011-2014, která navazuje na předchozí koncepci z let 2004-2010 a dokument Státní kulturní politika na léta 2009-2014, přednesl PhDr. Vít Richter, předseda SKIP. PhDr. Jarmila Okrouhlíková ve svém vystoupení reagovala na tuto koncepci a načrtla hlavní oblasti a možnosti spolupráce pro komisi knihovníků AMG ČR i pro jednotlivé muzejní knihovny. Člen výkonného výboru SKIP a vedoucí knihovny Západočeského muzea PhDr. Ila Šedo se soustředil na možnosti spo­lupráce muzejních knihoven se Sdružením knihovníků a informačních pracovníků. PhDr. Zdeněk Bartl z Národní knihovny ČR referátem Projekt Národní autority v prostředí muzeí a galerií - interoperabilita s NK ČR aneb séman­tický web i pro muzea, galerie a archivy motivoval knihovníky muzeí a galerií ke spolupráci při tvorbě autorit. Informace o zásadním projektu - oborové bráně ART přednesly účastníkům se­mi­ná­ře Mgr. Jitka Pelikánová a Bc. Lucie Chrás­­tová z Uměleckoprůmyslového musea. O no­vin­kách ve stěhování Knihovny Národní­ho muzea hovořil její ředitel PhDr. Martin Sekera.

Blok věnovaný digitalizaci v muzejních a ga­lerijních knihovnách připravila kolegyně PhDr. Alena Petruželková z Památníku národního písemnictví. K tématu promluvil za Ministerstvo kultury ČR Bc. Michal Janiš, za Národ­ní knihovnu ČR PhDr. Bohdana Stoklasová, za CITeM Brno Mgr. Zdeněk Lenhart. O projektu Digitální knihovna Moravskoslezského kraje informovala účastníky ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě Ing. Lea Prcha­lová. O možnosti prezentovat muzejní fondy prostřednictvím eSbírek a Europeany referovala Mgr. Kateřina Musílková. V panelové diskusi, která následovala, kladli účastníci řadu dotazů, z nichž nabyl na významu především rozdílný způsob chápání pojmu digitalizace mezi muzei a knihovnami.

Středeční odpoledne bylo věnováno sbírkovým fondům v muzejních knihovnách a me­zinárodní spolupráci. Moderovaly jej Mgr. Ga­brie­la Chromcová a PhDr. Jarmila Okrou­­hlíková. Mgr. Lucja Brzezycky a Mgr. Anna Fed­riz­zi-Szostok z polské Knihovny Těšínska přednesly rozsáhlý referát o projektu ochrany tě­šínských historických knihoven a jeho výsledcích. Mgr. Marcin Gabryš z Tschammerovy knihovny referoval o počátcích knihovny evangelického sboru v Těšíně. S možnostmi bádání v bohemikálních tiscích historických knihoven v Těšíně seznámila účastníky PhDr. Anežka Baďurová z Knihovny Akademie věd ČR. O bo­hatých fondech Bibliotéky Čaplovičiany hovořila Mgr. Katarína Ileninová. Kolegyně Mgr. Hana Bartošová z Muzea umění v Olomouci přednesla zajímavý příspěvek o sbírce muzea Kniha 20. století. Výsledek česko-polské spolupráce knihoven - výstavu a katalog Mapy a veduty slezských měst prezentoval na semináři Mgr. Rostislav Krušinský z Vědecké knihovny v Olomouci.

V rámci třídenního semináře si jeho účastníci prohlédli Muzeum Těšínska a navštívili Archeopark v Chotěbuzi - Podoboře. Závěreč­ná exkurze byla věnována historickým a muzejním knihovnám v polském Těšíně, které byly rekonstruovány a nově vybaveny v rámci roz­sáh­­lého projektu ochrany těšínských historických knižních fondů.

Letošní seminář nastínil nové trendy a možnosti rozvoje muzejních knihoven, a to především v souvislosti se zmíněnou koncepcí rozvoje knihoven, vývojem internetu a masovou digitalizací publikací. Podpořil také spolupráci komise knihovníků AMG ČR s ostatními knihovnami, Svazem knihovníků a informačních pracovníků, Sdružením knihoven ČR a dalšími kulturními institucemi.

K plynulému průběhu semináře přispěli jeho organizátoři, sponzoři i účastníci, za což všem patří dík. Na závěr chci ještě jednou popřát PhDr. Jarmile Okrouhlíkové k jejímu životnímu jubileu pevné zdraví, spokojenost, optimismus i další impulsy k aktivní práci.