Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milé čtenářky, milí čtenáři,

je za námi první jarní měsíc, aprílová neděle i Velikonoce. Rok se tak přehoupl do období, na které mnozí z nás již netrpělivě čekali. Doufám, že se vám povedlo překonat jarní únavu, pokud jste na ni ovšem měli vůbec čas. Lidová pranostika Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem, trnopuk – z kamen fuk pro knihovny rozhodně neplatí. Ba právě naopak, a tak v mnohých z nich opět proběhly zajímavé akce v rámci Března – měsíce čtenářů, který i letos vyvrcholil Nocí s Andersenem. Jako každoročně se budeme těšit na zprávy od vás, co jste pro čtenáře nachystali, a jak se jim u vás líbilo. A pokud vznikly při této příležitosti i vydařené fotografie, neváhejte se zapojit do fotosoutěže, kterou jsme v březnu vyhlásili. Její podmínky a další informace najdete i uvnitř tohoto čísla.

Než se k dané stránce dostanete, čeká vás blok příspěvků, kterými se symbolicky připojujeme k Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Následuje rozhovor s profesorem Jiřím Trávníčkem, kterého jsme vyzpovídali zejména ohledně projektu čtenářských biografií, na jehož výsledky se jistě (nejen) odborná veřejnost těší. Druhý díl bilance vydávání knih v ČR za loňský rok se věnuje knihám tištěným a přináší pozoruhodné závěry, nenechte si ho proto ujít.

Dvě prezentace, které nás mimo jiných zaujaly na posledním ročníku konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě, zpracovali jejich autoři do příspěvků o systé­mu Kramerius a digitálním třeboňském archivu. K tomu druhému se navíc tematicky váže „návod“ jak na genealogii třeba také prostřednictvím knihovny.

Touha lidí ponořit se do historie vlastních předků či odhalit rodinný příběh může být v současnosti stále aktuálnější v závislosti na tom, jak těžce se někdy hledají pevné body vlastní existence v době „Baumanovy tekuté modernity“. Omlouvám se za trochu filozofický závěr představení nového čísla, ovšem nabízí se asociace s pojetím knihoven v informační společnosti jako stabilních, důvěryhodných a spolehlivých institucí s dlouholetou tradicí, takže snad to nebylo úplně od věci :-).

LENKA ŠIMKOVÁ