Hlavní obsah stránky

Trénujeme paměť v knihovnách

ZDEŇKA ADLEROVÁ adlerova@kkdvyskov.cz

Každý z nás jistě zažil známé situace: Kde mám klíče? Jak se jmenuje nová kolegyně? Který je to vchod, vždyť už jsem tady byl! Co já v té lednici vlastně chci? … Paměť nás zrazuje, ať je nám třicet nebo šedesát. Jak se s tím vypořádat? Mám „alzheimera“ nebo je toho na mne prostě moc? Odpovědi nejen na tyto otáz­ky najdete v knihovnách u knihovníků – trenérů paměti, kteří v červnu 2011 ustanovili svou sekci v rámci SKIP ČR. Jejich neformální spolupráce trvá již několik let. V současné době je v České společnos­ti pro trénování paměti a mozkový jogging registrováno 37 knihovníků/knihovnic – trenérů paměti, z toho 29 se stalo členy sekce.

V posledních letech již knihovna přestává být pouhým výpůjčním či informačním místem, ale stává se kulturním a vzdělávacím centrem společnosti v daném regionu. Aktivizační progra­my – trénink paměti a mozkový jogging patří mezi tzv. komunitní aktivity. Navíc práce s pamětí, mozkem má základ ve zpracovávání informací ze všech oblastí lidského života. Z uvedeného je naprosto zřejmé, že knihovny poskytují ideální prostor pro tuto činnost.

Doposud (nejen za dobu trvání sekce) jsme uspořádali více než 1200 lekcí/besed/seminá­řů/hrátek (jeden kurz má čtyři, osm nebo deset lekcí) pro cca 6800 účastníků. Vzhledem k to­mu, že práce s pamětí vyžaduje také práci s textem, je při lekcích využíván fond knihovny a mnozí účastníci se na základě absolvování kurzů stávají registrovanými čtenáři příslušné knihovny.

Pro vzájemnou komunikaci a informovanost o činnosti jednotlivých knihovníků – trenérů paměti jsme založili internetové stránky http://skip-treneri-pameti.webnode.cz/. Zde zájemci naleznou profil knihovníka –  trenéra paměti nejblíže svému bydlišti, základní nabídku kur­zů v daném místě, kontakty, fotografie z kurzů a další informace z oblasti mozkového joggingu.

Důvody, proč je důležité trénovat paměť v každém věku

S přibývajícím věkem se snižuje množství tvůrčích podnětů, lidé v mnoha případech upadají do stereotypů a výrazně se snižuje jejich mentální aktivita. Zhoršením paměti trpí po padesátce polovina lidí, po sedmdesátce tři čtvrtiny. Vědci přitom zjistili, že mozek má schopnost učit se do devadesáti let a pracuje stejně zdatně jako mozky mladší. Podle našeho předního neurologa MUDr. Františka Koukolíka může znamenat udržování a rozvoj mentálních aktivit a tvorba tzv. rezervní kapacity rozdíl mezi soběstačností ve vysokém věku a pobytem v ústavu.

Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging (www.trenovanipameti.czse zpočátku věnovala převážně seniorům. Bylo již prokázáno, že trénování paměti patří mezi efektivní nástroje ke zvýšení soběstačnosti a prodloužení nezávislosti seniorské populace, což je z hlediska společnosti nejlevnější řešení demografické exploze seniorů a z hlediska jedince představuje nejpříjemnější a nejdůstojnější formu stárnutí.

Současná hektická doba se však podepisuje na zhoršování kognitivních schopností (koncentrace pozornosti, poznávací procesy, schopnost sdílení informací apod.) u všech věkových kategorií. Např. u dětí se stále častěji objevují poruchy koncentrace – od učitelů slýcháme, že je často „nad lidské síly“ udržet pozornost žáků ve třídě déle než pět minut.

Specifický mozkový jogging potřebují také maminky na mateřské dovolené. V době velké konkurence na trhu práce bývá pro tyto ženy návrat do zaměstnání problematický. Uchovat si bohatou slovní zásobu a rychlé myšlenkové reakce po několika letech v domácnosti, většinou ve společnosti malých dětí, není jedno­duché.

Ani střední generace na tom s pamětí, a zejména se soustředěním, není o moc lépe. Lidé v tomto věku jsou na vrcholku kariéry, pečují o své děti a mnozí z nich už i o rodiče. Tato zátěž se nutně projeví i v mozkové činnosti.

Proč trénovat paměť právě v knihovnách

Tréninkových metod je mnoho. K těm základním, vhodným pro všechny věkové kategorie, patří verbální logika. Slovo a myšlenka jsou základem literatury. Literatura – to jsou knihov­ny. Příjemné budovy plné příběhů, informací, zábavných i poučných textů, odborných a ochot­ných knihovnic a knihovníků, kde se lidé cítí bezpečně a spokojeně. Např. celá Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově je řešena bezbarié­rově, takže i zdravotně handicapovaní – vozíčkáři mají přístup do všech prostor této budovy.

„Veřejná knihovna hraje důležitou úlohu jako místo, kde se veřejnost shromažďuje. Je to zvláště důležité tam, kde je takových míst málo. Knihovna je někdy nazývána obývacím pokojem obce. Využívání knihovny ke studiu a k vyhledávání informací za účelem vzdělávání nebo zájmů čtenáře vede lidi k neformálním kontaktům s jinými členy komunity. Využívání veřejné knihovny může být pozitivní sociální zkušeností.“ (Směrnice IFLA/UNESCO pro rozvoj, 2001, 1.3.6 Sociální úloha veřejné knihovny)

Proto zde aktivizační programy – trénink paměti a mozkový jogging mají své místo. A nejen to... Právě v knihovnách najdou zájemci skutečné specialisty – certifikované trenéry paměti. Odbornými garanty třístupňového vzdělávání jsou např. prof. PhDr. Jaro Křivohlavý, CSc., a doc. PhDr. Marek Preiss, Ph.D. Vzdělávací program získal akreditaci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Dále Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging zavedla od roku 2009 vnitřní kreditní systém kontinuálního vzdělávání s cílem motivovat čle­ny i jejich zaměstnavatele ke zvyšování odborné kvalifikace trenérů paměti. Účast v kontinuálním vzdělávání se pro členy rovněž stává nezbytností, protože certifikáty mají omezenou časovou platnost, která se prodlužuje automaticky na základě získaných kreditů. To dává účastníkům kurzů záruku, že „jejich trenér/ka“ má vysokou úroveň znalostí, včetně těch nejnovějších.

V březnu letošního roku proběhl pro trenéry paměti například seminář Zdravé stárnutí versus demence, který vedl jeden z nejvýznamnějších současných neuropsychologů, profesor neurologie na School of Medicine New York University Elkhonon Goldberg, Ph.D., ABPP, či seminář o myšlenkových mapách pod vedením Libora Činky. Pro veřejnost byl připraven Národní týden trénování paměti (12.–18. břez­na 2012).

A pozor, blíží se trenérská dílna pro knihovníky – trenéry paměti Hrátky s pamětí (KKD Vyškov, 23.–24. dubna 2012).