Hlavní obsah stránky

Náročná, ale povedená rekonstrukce knihovny v Plané nad Lužnicí

VÁCLAVA VYHNALOVÁ knihovna@plananl.cz

Knihovna v Plané nad Lužnicí byla založena v roce 1923 a od roku 1977 je knihovnou profesionální. Sídlila na několika místech v obci a v roce 1997 našla útočiště v nové budově radnice, spolu s poštou, spořitelnou, knihkupectvím a obřadní síní. Do prostor ve druhém patře se zkosenými stěnami pod střechou se však nevešla celá, takže pro dětské oddělení jsme dočasně využili nabídnuté prostory v základní škole. Následujících 14 let zajišťovaly dvě knihovnice (celkem 1,5 úvazku) provoz ve dvou odděleních tak, že dva dny v týdnu půjčovaly ve škole a dva dny v oddělení pro dospělé. Při poměrně velkém množství knihovnických aktivit to bylo celkem náročné, proto jsme přivítali, když starosta a poté i radní města po komunálních volbách vyslyšeli naše dlouhodobé stesky a situaci knihovny začali radikálně řešit. Z uvažovaných možností byla vybrána ta nejméně náročná (jak jsme si tehdy mnozí mysleli…) – knihovně bude poskytnuta i druhá polovina patra, tzn. prostory, kde dosud byly tři kanceláře (ekonomka MěÚ a technické služby města) a služební byt správcové (1+1). Probourají se příčky, něco se dozdí a bude hotovo. Paní správcové byl nabídnut odpovídající byt v nedaleké bytovce, technické služby se přestěhovaly do  zadního traktu domu s pečovatelskou službou a ekonomka se měla přesunout po rekonstrukci do nové kanceláře, upravené z jedné místnosti bývalého bytu.

Knihovna tak získala plochu ve tvaru písmene „U“, přičemž oddělení pro dospělé čtenáře zůstalo víceméně v původní podobě. Až na to, že kvůli přísnějším protipožárním pravidlům musely být vybourány další dveře v obvodové zdi domu, vedoucí na únikové venkovní schodiště, a kvůli vzduchotechnice se bouralo a vrtalo i tam, kde jsme to původně neplánovali. To jsme ještě netušili, co nás čeká v druhé půli – kam se koplo, vyvstal problém, dráty  a kabely podivného původu visely na nejnemožnějších místech, na zedníky málem spadla část stropu, který nebyl zabezpečen tak, jak měl, kvůli neočekávaným překvapením po probourání té či oné příčky se musely nové příčky „za pochodu“ posouvat o kousek dál atp. Tou dobou se nám ovšem již zhotovoval nábytek na míru pro nové dětské oddělení. Firma Interiéry Toman z Brna si zaslouží velkou poklonu za trpělivost, solidnost a spolehlivost. Zatímco regály byly zadány podle proměřené plochy, při montáži to pak kvůli několika posunům nevycházelo. Pan Toman s kolegy se ovšem nenechal vyvést z míry a společnými silami jsme na místě vymysleli, jak vše poskládat, aby to bylo funkční a pěkné. Kdyby se všemi zúčastněnými byla domluva stejná, s radostí by člověk rekonstrukci podstupoval, ale bohužel tomu tak není. Každý, kdo rekonstrukci zažil, mi jistě potvrdí, že při ní část nervů ztratil, zbytek nervové soustavy zocelil, vytrénoval se v kreativitě a asertivním jednání, nejednu noc probděl úvahami o věcech příštích a občas propadal poraženeckým náladám… Pokud však tohle překonáte, výsledek vám vše vynahradí. Alespoň u nás to platí stoprocentně. Určitě je to i tím, že jsme měli velkou podporu v osobě starosty ing. Jiřího Šimánka a rady města. Není jednoduché sledovat (a pro ekonoma, kterým pan starosta je, zvlášť!), jak náklady rostou, až se dostanou oproti předpokládané částce na dvojnásobek! A ještě uklidňovat vystresované knihovnice, že je to v pořádku a že to zvládneme :-).

Recesní tečkou za rekonstrukcí byla akce nazvaná Knihovnická stonožka. Žáci školy přestěhovali během asi dvou hodin veškerou beletrii z dětského oddělení do nových prostor, naučnou literaturu pak během suplování odnosili osmáci. Metodičky z táborské knihovny následující dopoledne knihy na regálech srovnaly po knihovnicku a knihovna v novém mohla začít fungovat. Podtrženo a sečteno: 7. září 2011 jsme knihovnu zavřeli, omezeně jsme půjčovali v dětském oddělení ve škole a 11. října 2011 jsme staronové prostory opět otevřeli. Vzápětí zde našlo útočiště pro pravidelná setkání zdejší mateřské centrum – patří jim každé pondělní dopoledne, kdy má knihovna pro veřejnost zavřeno. Maminkám i dětem se tu velmi líbí, řada z nich už je zapsaná do knihovny. Pondělní odpoledne jsou vyhrazena zkouškám zdejšího loutkového Divadélka Na nitce, které od otevření knihovny odehrálo již několik představení, jedno z nich spojené i s hojně navštívenou mikulášskou nadílkou. Postupně jsme pozvali všechny třídy mateřské i základní školy, ná­vštěva byla vždy spojena s besedou, soutěží či tvořením a ve spolupráci s nimi dále pokračujeme.

Závěrem můžeme konstatovat, že rekonstrukce byla jednoznačně přínosem. Knihovna je pohromadě a přitom opticky rozdělená, oddělení pro děti a oddělení pro dospělé tvoří delší části výše zmíněného písmene U, spojovací oblouček tvoří centrální výpůjční pult se zázemím pro knihovnice. Na místě dřívějšího výpůjčního pultu vznikla čítárna časopisů a prostor dětského oddělení je dostatečně velký pro pořádání nejrůznějších akcí. Bezbariérový přístup vyhovuje nejen maminkám s kočárky, ale je výhodou všeobecně. Čtenáři si pochvalují i zákoutí s možností pohodlně se usadit v křesle a číst si. Díky grantu VISK 3 jsme mohli také obměnit počítače jak na výpůjčním pultu, tak pro veřejnost.

Do statistického výkazu jsme vyplnili čerstvě změřenou plochu – 266 m čtverečních.

Více informací o naší knihovně najdete na www.knihovnaplananl.estranky.cz.

Název projektu (stavební akce): Rekonstrukce městské knihovny

  •  Popis projektu: Sloučení oddělení knihovny dosud sídlících na dvou místech
  •  Architekt, projektant: Stavebně ekonomická kancelář Milan Holý – ing. Daniela Holá, Planá n. L.
  •  Dodavatel, zhotovitel: Hora s. r. o., Tábor
  •  Náklady na stavbu, způsob financování:  1,5 mil., vlastní zdroje města
  •  Zahájení stavby – dokončení stavby: září–říjen 2011

Foto archiv knihovny