Hlavní obsah stránky

Webové služby knihoven a informace s přidanou hodnotou

BARBORA ŠEVČÍKOVÁ barbora.sevcikova@mlp.cz

V roce 2008 dostali knihovníci v Moravské zemské knihovně nápad vytvořit databázi obálek knih, kterou by dali k dispozici všem českým knihovnám, jež už v té době přemýšlely o „zkrášlení“ svého katalogu. V posledních několika letech se knihovny snaží vylepšit své katalogy tak, aby byly lákavé, snadno se v nich hledalo a aby čtenáři získávali kompletní informace co nejsnadnější cestou.

Přesně tuto poptávku knihoven chce uspokojit projekt Obálky knih (podrobněji byl představen ve Čtenáři č. 3/2010 – pozn. red.). V zahraničí existují podobné projekty už dávno a právě ty sloužily jako inspirace. Zejména to byl Syndetic Solutions firmy Bowker, který byl u nás poprvé představen v roce 2007 na konferenci IGELU v Brně. Dalším je např. iniciativa Library Thing for Libraries, kterou rovněž zastřešuje Bowker. S Library Thing jsme v minulém roce navázali spolupráci a v rámci projektu pomáháme českým knihovnám připojit tuto službu do jejich katalogů a obohatit anglické tituly o tagy, recenze či doporučení na podobné tituly a vydání.

Když se čtenář dříve podíval na knihovní katalog, viděl dřevěnou skříň s malými šuplíky, které byly plné lístečků napsaných na stroji. Později se údaje ze šuplíků převedly do počítače, ale katalogy dlouho nabízely jen popisné údaje.

V záznamu knihy Romana Cílka (Obr. 1) je už něco navíc, a tím jsou odkazy na služby Vypůjčit/Rezervovat a marc – holdingy, dále pak možnost Vybrat do rešerše nebo Počet dostupných jednotek. Všemu možná běžný čtenář úplně nerozumí, ale knihovna už mu nabízí více než jen popisné informace – jak se knížka jmenuje, kdo ji napsal a kde, kdo a kdy vydal. S rozvojem technologií a webových aplikací začali knihovníci přemýšlet, čím by katalog uživatelsky zpříjemnili a zatraktivnili. Svůj podíl na změně myšlení mají samozřejmě i zmíněné zahraniční knihovny, které jsou často podnětem, a také rozvoj e-shopů s knihami. Uživatelé začali být prostě náročnější. Dnes už mohou záznamy v knihovních katalozích vypadat také jinak. Například jako v novém rozhraní katalogu Městské knihovny v Praze (Obr. 2 ) či Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně (Obr. 3).

Jak je z obrázků zřejmé, záznamy mohou nyní obsahovat spoustu dalších informací s přidanou hodnotou. K popisným údajům lze přidat tagy a prezentovat je třeba v tag cloudu, hodnocení formou hvězdiček či komentářů, obrázky obálek a obsahů nebo recenze odborné i čtenářské. Mezi další zajímavé prvky patří dále informace o dostupnosti titulu v knihovně nebo e-shopu, možnost sdílet vybraný titul pomocí sociálních sítí nebo odkazy na další podrobnosti o titulu či autorovi, např. prostřednictvím Google Books nebo Wikipedie. Některé tyto prvky jsou knihovní katalogy schopné prezentovat přímo z interních dat, která si knihovna připravuje sama a která jsou součástí knihovní databáze. Pokud ale knihovna nemá dostatečné finanční nebo personální kapacity, může využít webovou službu, jež vznikla z projektu Obálky knih. Knihovna do svého katalogu, myšleno modulu OPAC, vloží jednoduchý javascript, který na definované místo sám doplní obálku, a jsou-li k dispozici, tak i obsah, recenzi, hodnocení, dostupnost a cenu titulu v různých nakladatelstvích či distribucích. Údaje, které Obálky knih nabízí například k vybranému titulu 100 hodin, kdy umírala republika, jsou vidět na čtvrtém obrázku.

Využití služby je velmi jednoduché. Veškeré potřebné informace jsou dostupné na webové stránce http://www.obalkyknih.cz. Podrobnosti o tom, jak systém funguje, je možné si přečíst v dokumentaci http://www.obalkyknih.cz/api. Zde lze také zjistit, jak integrovat javascript, případně se zástupce knihovny může obrátit přímo na kontaktní osoby. Celý projekt je financován z grantu VISK 3 a je tedy zdarma. Knihovny ale nemusejí být pouhými uživateli, mohou se na projektu také aktivně podílet. Webové rozhraní nabízí možnost vložit do databáze vlastní naskenované obrázky obálek, stačí se pouze zaregistrovat a být členem sdružení SKIP. Knihovny tak přistupují na podmínky nakládání s obálkami v souladu s autorským zákonem. Kromě knihoven plynou do databáze obálky také z dalších zdrojů, jako jsou nakladatelství, distributoři a jiné webové portály. Těchto zdrojů každým rokem přibývá. Minulý rok byla v rámci vývoje přidána možnost pro knihovny i nakladatele vystavovat svá data pomocí xml feedů, které může systém obálek sám pravidelně sbírat. To je zvlášť výhodné pro sbírání obrázků obsahů, které zatím jinak do systému vkládat nelze.

Zajímavou službou podobného typu je zahraniční Library Thing for Libraries – Opac Enhancement http://www.librarything.com/forlibraries/. Jedná se opět o doplnění obálky, tagu, doporučení podobných titulů apod., tentokrát však pro tituly s anglickým ISBN. Jak vypadají záznamy obohacené touto službou, můžete vidět např. v katalogu Univerzitní knihovny UTB Zlín (Obr. 5). Ke standardním popisným informacím byly pomocí vloženého javascriptu přidány tagy, podobné tituly. Poklepáním na některý tag se otevře okno Tag Browser, které čtenáře navádí k dalším podobným titulům a příbuzným tagům.

Služba Opac Enhancement není bohužel zdarma. Knihovna si může předplatit kterýkoli prvek na libovolně dlouhou dobu, jeho cena se pohybuje v řádu stovek GBP ročně.

Již dlouho je zřejmé, že knihovny musejí své katalogy činit uživatelsky vstřícnějšími s aktivnějšími funkcemi. Uživatelé si příliš zvykli na jednoduchost a funkcionalitu Googlu a e-shopů typu Amazon.com. Služby jako Obálky knih, Opac Enhancement či Syndetic Solution mohou v této snaze knihovnám pomoci a posunout je tak dále, vstříc jejich čtenářům.