Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

POZNÁMKY DO DIÁŘE

  •            Národní technická knihovna v Praze připravuje Seminář k zpřístupňování šedé literatury, který proběhne 23. 10. 2012. Zaměřuje se na pro­blematiku šedé literatury v ČR i v zahraničí, na no­vé trendy a projekty v této oblasti. Letošní ročník akcentuje šedou literaturu coby výsledek vědeckého výzkumu. Přednášející se budou věnovat možnostem registrace, archivace a zpřístupnění dokumentů, které v rámci výzkumu vznikají. Seminář je určen knihovníkům, správcům digitálních sbírek, IT pracovníkům, vedoucím pracovníkům, studentům, autorům vědeckých dokumentů i odborné veřejnosti.

Na akci naváže 24. 10. 2012 druhý ročník semináře Open Access aneb Open your mind! 2012 zaměřený na problematiku otevřeného přístupu, otevřených dat, autoarchivace a praxe v ČR i zahra­ničí. Je určen především vědeckým pracovníkům, doktorandům, studentům a ostatní odborné veřejnosti. Obě setkání se uskuteční v Ballingově sále NTK.

  •            Krajská vědecká knihovna a Technická univerzita v Liberci zvou na vědeckou konferenci Současnost literatury pro děti a mládež, která se usku­­teční ve dnech 30. a 31. 10. 2012 ve velkém sál krajské knihovny. Téma Úloha ilustrace v dětské knize prozrazuje, že konference bude zaměřena na ilustraci určenou dětem, navázanou na literaturu. První den vyhodnotí pozvaní hosté úlohu ilustrace v dětské knize z pozice své profese. Některé příspěvky budou reflektovat vliv ilustrace na představy o obsahu knihy, jiné význam ilustrace pro vytváření estetického vnímání dítěte. Další přednášející podtrhnou výtvarnou tvorbu v dětských knihách jako zásadní pro rozvoj čtenářství a dětské fantazie… Aktualizované informace, program a nabídku uby­tování najdete na stránce http://www.kvkli.cz/cz/projekty/_projekt.php?id=35.

NEUŠLO NÁM

  •            V rámci Knihovnického happeningu, který se uskutečnil v pátek 21. 9. 2012 v Písku, bylo předáno ocenění v rámci soutěže MARK 2012, která je určena studentům a mladým pracovníkům v oboru knihovnictví. Vítězkou se stala Mgr. Blanka Vorlíčková z Ústavu informačních studií a knihovnictví na FF UK za rozvoj konceptu informačních systémů historického a kulturního dědictví a osobních knihoven představitelů české kultury a vědy a za publikaci Osobní knihovna Karla Čapka.