Hlavní obsah stránky

Netradiční aktivity knihoven

Nový projekt Městské knihovny Blansko

PAVEL SVOBODA > svoboda@mk.blansko.cz  

Městská knihovna Blansko jako jediná v Jihomorav­ském kraji nabídla návštěvníkům blanenského aquaparku novou, netradiční a ojedinělou službu. Spolu se společností Služby Blansko, s. r. o., zabezpečila v průběhu července a srpna loňského roku dychtivým čtenářům naučnou i oddychovou četbu přímo u bazénu. Plavci i neplavci si mohli vybrat ze stovky titulů časopisů, brožur, denního tisku i oddechové literatury žánrově zaměřené na detektivky a romány pro ženy. Děti si vybíraly nejen z časopisů, ale také z leporel a příběhů jim určených.

Počet výpůjčních dnů silně ovlivnilo počasí. Úspěšnější byl jednoznačně červenec (půjčovalo se celkem 22 dnů), podstatně slabší byl srpen, půjčovalo se pouze 12 dnů. Průměrná denní výpůjčka se pohybovala v rozmezí 20 až 30 titulů.

A o co byl největší zájem? Prvenství získalo u návštěvníků čtení pro děti, časopis ABCČtyřlístekMateřídouška a brožury Tom a Jerry. Dospělí čtenáři nejvíce četli denní tisk, časopisy o bydlení, ElleCosmopolitanComputerKvětyTinu a Story. Stranou nezůstala ani napínavá četba a romány o lásce.

Celou akci vyhodnotil příznivě nejen ředitel knihovny Mgr. Pavel Přikryl, ale také ing. Radek Snopek, ředitel Služeb Blansko: „Letní půjčování vůbec nenarušilo provoz koupaliště, naopak byl to velký úspěch. Lidé měli o půjčovnu zájem. Rádi bychom v tom tedy pokračovali i v příštím roce.

Největší odměnou však pro ty, kteří tuto novou službu zabezpečovali, byla radost návštěvníků koupaliště a jejich uznalá slova: „S takovou novinkou jsme se ještě nikde nesetkali, máme z ní dobrý pocit. Chválíme knihovnu za vhodné využití časopisů v období, kdy mají půjčovny zavřeno. Jde o dobrou akci, jen vydržte!"

A že vydržíme, o tom rozhodlo vedení Městské knihovny Blansko po vyhodnocení letního půjčování. Se spokojenými návštěvníky a čtenáři se těšíme opět v roce 2011 v blanenském aquaparku.

Příběhy žluté hvězdy

DAGMAR MARUŠINCOVÁ > dmarusincova@kkdvyskov.cz  

Komunitní nadace pro vědění, umění a civilizaci Tři brány ve spolupráci s Knihovnou Karla Dvořáčka ve Vyškově pořádala v lednu loňského roku už potřetí projekt …s láskou, jehož cílem je uctít Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti (27. ledna).

Akce umožňuje především mladým lidem vytvářet si správnou představu o židovském etniku v minulosti i současnosti. Vychází z přesvědčení, že poznání a zkušenost je nejlepší prevencí zvůle, násilí, intolerance a xenofobie. Seznamování s židovským prostředím se děje prostřednictvím work­shopů, projekcí filmů s tematikou holocaustu, výstavami židovských reálií, setkáními s pamětníky holocaustu a besedami pro dospělé.

Každý ročník je trochu jiný, obohacený o něco nového. Ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Židovského muzea v Brně (http://www.czvkcbrno.htm/) se v KKD vloni uskutečnily pro žáky vyškovských základních škol workshopy Hebrejská abeceda a Hanin kufřík. Dále proběhla slavnostní vernisáž výstavy Židovská obec ve Vyškově a je­jí hřbitov fotografa Vladimíra Kotulána.

Pro širokou čtenářskou veřejnost si knihovnice připravily scénické čtení z knih o holocaustu Příběhy žluté hvězdy. Výběr spisovatelů nebyl náhodný. Jednalo se o autory, kteří nacistickou nelidskost na vlastní kůži buď zažili či byli jejími svědky, nebo byly postiženy jejich rodiny. Ukázky z děl Arnošta Lustiga, Viktora Fischla, Helgy Hoškové-Weissové, Oty Pavla nebo Cynthie Ozick byly silnou uměleckou výpovědí. Dramatizaci umocňovala hra na housle a obrazová prezentace dobových dokumentů.

Společenský význam a závažnost celé akce je podtržena skutečností, že nad ní každoročně přejímá záštitu starosta města Vyškova.

Foto archiv knihovny

Brána břeclavské knihovny otevřená

JARMILA LÉTALOVÁ - LUDMILA PINDOVÁ > detske@knihovna-bv.cz  

Loňský podzim v Městské knihovně Břeclav byl pro děti, které knihovnu navštěvují, ve znamení pestrých akcí. Přispěla k tomu především finanční podpora, kterou se knihovně podařilo získat od MK ČR v rámci dotace Knihovna 21. století. Celý projekt dostal název Brána knihovny otevřená aneb Čtenářský erb znalostí.

V rámci projektu knihovnu navštívilo několik osobností, které mají co do činění se vznikem dětských knih. Přivítali jsme spisovatelku Petru Braunovou, která dětem představila svou nejnovější knihu Ema a kouzelná kniha, na tabuli a obličeje se malovalo s ilustrátorem Adolfem Dudkem, a nakonec se objevil i čert v podání regionálního spisovatele Jana Svitáka, který tak stylově představil svou knihu Čertovo kopyto. Besedy byly určeny pro děti 1. stupně základních škol.

Žáci 2. stupně byli aktivně zapojeni do vědomostní soutěže s názvem Čtenářský erb znalostí. Ta proklepla jejich vědomosti z oblasti českých ilustrátorů a spisovatelů, vzniku a vývoje písma a v neposlední řadě zahrnovala i několik otázek týkajících se břeclavské knihovny.

Brána dětského oddělení knihovny se 27. října 2010 otevřela široké veřejnosti, především pak dětem a jejich rodičům, kdy pro ně byla připravena knihovnická dílna zaměřená na výrobu knihy. Že je to složitý úkol? Nakonec se ukázalo, že ani ne. Všichni si zvládli jednoduchou metodou vyrobit vlastní menší knihu, té vybrat barevnou obálku, vyzdobit si ji a opatřit vlastním textem a ilustracemi. Aby to byla kniha, jak má být, musela mít i svůj titulní list a očíslované stránky. Tento den se dětské oddělení proměnilo doslova na malé nakladatelství, v němž se vyrobilo asi 50 zcela nových knížek, a ty si pak každý autor i s razítkem knihov­ny odnesl domů (více fotografií na http://www.knihovna-bv.cz/).

Foto archiv knihovny