Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

Knihovny současnosti je nejen název konference, za jejímž 25. ročníkem nabízí Čtenář ohlédnutí formou rozhovoru s organizátorkou konference Martinou Horejšovou, ale může to být i téma k zamyšlení. O současných českých knihovnách, které si svou činností získaly respekt knihovníků a přebíraly ocenění v Zrcadlové kapli Klementina, se zmiňuje článek redakce, slavnostní setkání přibližují také fotografie na vnitřní straně obálky. Při prvním pohledu na tuto stranu mě až zamrazilo, jak „nepatřičně“ působí jediná fotografie zničené knihovny Mosulské univerzity mezi těmi ostatními, dokumentujícími sváteční a radostnou atmosféru v Klementinu. A přitom i knihovna v Mosulu je knihovnou současného světa. Jsme rádi, že článkem můžeme přispět k informování o sbírce na její obnovu. Ne všude je vhodná doba k oslavám, ale domnívám se, že knihovny mají potenciál obhájit svoji existenci jak v čase dostatku a konzumní společnosti, tak v době válek, obav o vlastní život a bezpečí blízkých. Vždycky totiž mají šanci být nositelkami vzdělání, lidské blízkosti a ukazovat na důležité životní hodnoty.

Sestavovat žebříček hodnot v životě, oddělovat podstatné od méně důležitého se učíme pořád. Týká se to nejen věcí zásadních, ale i záležitostí každodenních. Tuto dovednost potřebujeme také při práci v knihovně, zvláště při budování kvalitního fondu. To souvisí i s rubrikou Téma, která se tentokrát věnuje metodickému pokynu Ministerstva kultury pro veřejné knihovny v obcích do 40 000 obyvatel s pracovním názvem Standard pro dobrý fond. Bez třídění a vyřazování budovat dobrý fond nelze. Ale se standardem v mysli to nějak méně bolí; je to tak – co se nepůjčuje a nepatří k základnímu fondu knihovny, zabírá místo novým knížkám nebo ubírá knihovně na kráse a vyrábí z ní skladiště. A inspiraci, jak získat kvalitní novou českou literaturu, když jste třeba jen malá knihovna a obec k vám není příliš štědrá, můžete najít v článku o projektu Česká knihovna.

Z dalších příspěvků ještě upozorním na rubriku Právní hlídka, týkající se úskalí návratu knih do biblioboxů (naruší nám představu, že právní text musí být vždy suchý, nudný a prostý vtipu), a na článek Ladislava Svatoše o Lektorníkus informací a nabídkou zajímavých programů pro děti.

Dostatek uvážlivosti při oddělování věcí podstatných od méně důležitých vám za redakci přeje

PAVLA VLKOVÁ