Hlavní obsah stránky

KNIŽNÍ HLÍDKA

Obec Mokré v dějinách i současnosti 1390-2010  

Slavnostní otevření nově zrekonstruované knihovny a obecního úřadu doplnil v polovině prosince loňského roku křest knihy věnované historii obce Mokré, která byla vydána u příležitosti 620 let od první zmínky o obci.

Kniha zachycuje ucelený přehled nejstarších dějin obce až do současnosti. K důležitým dokumentům, které obec do knihy získala, patří kopie listiny o první písemné zmínce z 25. 7. 1390, jejíž originál je uložen v archivu Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze. Do knihy se podařilo vložit i nový znak a vlajku obce, které schválil 20. 10. 2010 podvýbor pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V knize je množství dobových fotografií. K nejstarším a nejzajímavějším patří fotografie Bible mokerských evangelíků z roku 1766, pozvánka na ples z roku 1872, ukázky výučních listů, jediné dochované evidenční číslo knihy s pokyny čtenářům Čtenářsko-hospodářské besedy v Mokrém a obálka knihy Lovecká besídka Emila Musila-Daňkovského, patrně nejvýznamnějšího mokerského občana z roku 1896.

HONSNEJMANOVÁ, Dagmar - PTÁČEK, Josef. Obec Mokré v dějinách i současnosti 1390-2010. Foto D. Honsnejmanová, K. Hosnejmanová. Dobruška: Expedice F. L. Věka, 2010. 1. vyd. ISBN 978-80-254-8704-4

Náklad 500 výt., 129 Kč + expediční náklady v případě zaslání poštou.

Další vydané knihy:

Mokerské bludičky - vydala knihovna pod záštitou obce Mokré (2006) - na základě několikaleté akce Hledání bludiček v Mokrém. Publikaci zpracovala Dagmar Honsnejmanová z kreseb a reportáží dětí a dospělých, kteří se zapojili do této akce.

Večerní vyprávění bludičky Mokřinky - vydala knihovna pod záštitou obce Mokré (2009), autorkou je Dagmar Honsnejmanová. Pohádková publikace je volným pokračováním Mokerských bludiček.

Cena každé publikace je 50 Kč + expediční náklady v případě zaslání poštou.

Všechny knihy je možné zakoupit na obecním úřadě Mokré.

Objednávku lze poslat e-mailem na knihovna.u.mokrinky@seznam.cz.