Hlavní obsah stránky

Městská knihovna v Luži a Turistické informační centrum

JAROMÍRA MÁROVÁ > knihovna@luze.cz

Město Luže leží 23 kilometrů od Chrudimi a s přilehlými obcemi má okolo 2500 obyvatel. V jeho okolí není téměř žádný průmysl, proto je tu ideální prostředí pro Hamzovu odbornou léčebnu pro děti a dospělé, jejíž klienti hojně využívají jak služeb naší knihovny, tak i turistické centrum v Luži.

Městská knihovna v Luži společně s Turistickým informačním centrem (TIC) funguje již třetím rokem v nově opravených prostorách bývalého měšťanského domu v Komenského ulici č. 87. Výhodou nejen pro čtenáře, ale i návštěvníky TIC je bezbariérový přístup a blízkost centra města.

V naší knihovně využíváme knihovní systém Clavius, pořízený v loňském roce z dotačního programu VISK 3 z Ministerstva kultury ČR. Díky tomu můžeme také nabídnout návštěvníkům dvě počítačová místa s internetem a jedno místo pro vyhledávání v katalogu knihovny. Knihovna v současné době vlastní 21 300 knihovních jednotek a našich služeb využívá téměř 400 čtenářů z Luže i přilehlého okolí.

Každý rok v knihovně probíhají besedy s žáky základních škol a mateřské školy, pořádáme zde i různé výstavy. V březnu 2010 jsme poprvé připravili Pasování do Řádu čtenářského, které se uskutečnilo v sále Základní umělecké školy v budově knihovny a zúčastnilo se ho 42 žáčků první a dru­hé třídy ZŠ v Luži. Akce se velice zdařila a budeme v ní určitě pokračovat každý rok. Již třetí ročník pasování prvňáčků proběhl letos a děti si z něj odnesly nejen pěkné zážitky, ale i spoustu dárečků. Také se účastníme společně se Základní školou v Luži akce Noc s Andersenem.

Jako asi ve všech ostatních knihovnách, tak i u nás samozřejmě funguje služba MVS, kterou využívají hlavně studenti, možnost zamluvení určitého titulu bez poplatku, bezplatný přístup k internetu a kopírování velmi vítají. Přestože zájem o četbu hlavně u dětských čtenářů všeobecně klesá, snažíme se návštěvnost naší knihovny udržet a zatím se nám to i daří. O spokojenost čtenářů se u nás snaží dvě knihovnice společně s po­skytováním služeb pro návštěvníky TIC Luže.

Foto archiv knihovny