Hlavní obsah stránky

PŘEDSTAVUJEME SVÉ LOGO: Městská knihovna Loket

MARCELA HADRAVOVÁ > knihovna@mkloket.cz

Oproti znaku města nemá naše logo dlouhou historii. Impulsem pro jeho vznik bylo stěhování knihovny do nově rekonstruovaného přízemí budovy barokní radnice v roce 2008. Jeho podoba se rodila tak nějak pozvolna zároveň s celkovým řešením uspořádání interiéru a jeho vzhledu. Pro oddělení knihovny, roztříštěná v historických mís­tnostech a chodbách, se stal motiv loga tmelícím prvkem. Provází návštěvníka celým orientačním systémem knihovny, od smaltovaného oválu na vchodu do budovy přes orientační tabuli ve vstup­ní hale, označení jednotlivých místností a vstu­pů až po rozřaďovače v regálech. Všechny tyto prvky jsou tvořeny s použitím loga v jednotném grafickém stylu.

Grafický prvek loga, čtverce, má několik inter­pre­tačních rovin. Základní je vyjádření polic s knihami. Prostor knihovny je otevřený, celý fond je nabízen ve volném výběru.

Jeho barevnost symbolizuje pestrost a různorodost prostředí, do kterého návštěvník vstupuje. Knihovna v třítisícovém městě Loket plní nejenom základní funkci půjčovny knih, ale také kulturního centra, pořádajícího během roku besedy, přednášky, projekce, výstavy. Zároveň je informačním bodem pro návštěvníky tohoto středověkého města, kteří chtějí využít služeb internetu na počítačích knihovny či přes wi-fi systém na vlastních noteboocích. Součástí knihovny je unikátní celoroční expozice umělecké knižní vazby 20. a 21. století, jejíž základ tvoří práce předních českých knihařů. Zájemci o tento druh umění však mohou vidět i vazby knihařů z USA, Ně­mec­­ka, Francie, Belgie, Ruska, Japonska, Španělska, Velké Británie a Tibetu a ukázky zrestaurovaných středověkých vazeb. Expozice je doplněna vybavenou knihařskou dílnou.

Variabilita takto nabízeného prostoru knihov­ny a jejích služeb přitahuje stejně tak pestrou skupinu návštěvníků. Toto multikulturní prostře­dí, které aniž by věci/lidi/zvířata unifikovalo, sdru­žu­je je pod jednou střechou.

Logo knihovna používá v různých barevných obměnách také na všech svých propagačních materiálech, plakátech, bannerech, vizitkách, hlavičkových papírech i na webových stránkách.

Tvůrcem loga je Jana Hadravová, realizátorem informačního systému firma Leben Sokolov.