Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

postrachem každého editora tištěného perio­di­ka s přísně stanoveným výrobním harmonogramem je nedodání důležitého příspěvku, na který se čeká do poslední chvíle. O nic méně stresující bývají v naší redakci situace, kdy sestavujeme aktuální číslo, probíráme se materiály a musíme nemilosrdně vybírat, co zařadit. Takovou zkouškou nervu jsme procházeli u listopadového Čtenáře, neboť aktuálních knihovnických akcí, které nelze pominout, se sešlo víc než jindy. Jak známo, podzim bývá totiž v českém knihovnictví nejúrodnější!

Obsah tohoto čísla je však hodně pestrý, snad si v něm najde každý z vás něco pro sebe. Seriál o regionálních funkcích se tentokrát přistavil v netypickém kraji Hlavní město Pra­ha a je zajímavé sledovat, jak si s tímto fenoménem v Městské knihovně v Praze poradili. Další materiál, na který chci upozornit, je věnován projektu Praha - kreativní město literatury(UNESCO). Už nějakou dobu se o něm hovoří, jeho první viditelné výstupy se dokon­ce objevují na různých místech hlavního měs­ta. Bude tedy zajímavé se dozvědět, jak tento nápad vznikl, formoval se, kdo za ním stojí a co je jeho cílem.

Značný prostor si v tomto vydání vyžádaly i články o zahraničních projektech, zajímavých cestách a zkušenostech, z nichž zmíním alespoň jeden - jedinečný projekt Višegrádské digitální parlamentní knihovny, který nemá ve světě obdoby.

Jak už jsem zmínila na začátku, největším problémem tohoto čísla byl počet stránek. A prá­vě i kvůli jejich striktně vymezenému počtu jsme museli předčasně ukončit po dva roky vy­cházející rubriku Po kom se jmenuje? Věří­me však, že se k ní časem vrátíme, protože si myslíme, že nabízí knihovnám možnost představit zajímavou formou vlastní práci, a také osobnost, jejíž jméno nesou ve svém názvu.

Dovolte mi na závěr tohoto sloupku malou připomínku: v tomto období vám budeme rozesílat faktury na předplatné 64. ročníku Čtenáře. I přes nelehkou ekonomickou situaci věříme, že se v příštím roce stanete našimi čtenáři a my vám za to slibujeme, že cena předplatného se měnit nebude.

S pozdravem a přáním barevných podzimních dnů

OLGA VAŠKOVÁ