Hlavní obsah stránky

ZE ZAHRANIČÍ: Slovenská premiéra se povedla aneb Měsíc autorského čtení

BEÁTA HYBÁČKOVÁ > kniznica.bea@gmail.com  

Letošní prázdniny dávno skončily, ale v nás, knihovnících Knihovny pro mládež města Košice ještě stále vibruje jejich první měsíc. Ne náhodou. Během července jsme měli možnost zažít přitažlivé jednatřicetidenní putování s literaturou za literaturou - největší středoevropský literární festival Měsíc autorského čtení. Festival se na Slovensku uskutečnil poprvé a je pro nás ctí, že to bylo právě na východě země - v Košicích.

Jsme vděčni zakladateli a hlavnímu organizátorovi festivalu, brněnskému nakladatelství Větrné mlýny, že nabídl naší knihovně možnost podílet se na přípravě slovenské části. Je to snad i symbolické - Knihovna pro mládež města Košice, jediná svého druhu na Slovensku, se primárně orientuje na dětského čtenáře, do nějž se snaží zasévat vztah a lásku ke knihám. Je si však vědoma toho, že existuje souvislost mezi čtením dospělých (rodičů, prarodičů či budoucích rodičů) a dětí. I tady jsme dostali příležitost zasít - novou tradici.

Po první zkušenosti je nám jasné, že festival bude mít v Košicích i další ročníky. Kdyby se nám do toho i nechtělo (vždyť víme, kolik to stojí úsilí), máme závazek. Když poslední festivalový večer ředitelka naší knihovny Iveta Hurná pozvala pravidelné návštěvníky na číši vína, prosili ji, aby udělala vše pro to, aby festival pokračoval. (Byli to odchovanci naší knihovny? Snad. Knihovna má padesát let.)

Festival jsme začínali s malou dušičkou a pronásledovala nás otázka: bude pro koho číst? V Brně už taková otázka nikoho netrápí, tam má Měsíc autorského čtení dvanáctiletou tradici. Letošní ročník byl však specifický - probíhal současně ve čtyřech městech tří států: vedle Brna a Ostravy i v našich Košicích a polské Vratislavi, kde participovaly Miejska Biblioteka Publiczna we Wrocławiu a Biuro Literackie.

Jako dobrý pomocník se nám předvedl Polský institut Bratislava. Polsko bylo zahraničním hostem tohoto ročníku, podobně jako v předešlých letech Kanada či Francie. Jenom s tím rozdílem, že se čet­lo i tam, zatímco v jiných zemích doposud ne. Zdá se, že ani Vratislav se už festivalu nevzdá.

První večer nám do hlediště Loutkového divadla Košice, kde festival probíhal, přišlo patnáct lidí. Poslední večer jsme měli plný sál. Nejhezčí atmosféra, k níž přispělo krásné počasí, byla pod širým nebem na nádvoří divadla.

Měsíc autorského čtenímá dvě programové linie - jedna reprezentuje domácí literaturu, v sympatickém chápání festivalu je to česká a slovenská tvor­ba. Druhá linie je sestavená z literatury hostující země. Autoři ve všech městech četli v originále. Na Slovensku a na Moravě se české nebo slovenské překlady z polštiny promítaly na plátně, ve Vratislavi obdobně tlumočili české a slovenské autory. Autoři přicházeli vždy ve dvojicích - český nebo slovenský a polský.

Hned první večer ukázal, že se setkáme s rozmanitými tvůrci - jejich dílem počínaje, vnímáním světa, naturelem a temperamentem konče, což vypovídá o různém směřování současné literatury. Jako úplně prvního jsme přivítali provokatéra Lubora Kasala, jehož slovník a pesimismus nešetřil ničí jemnocit. Vzápětí po něm jsme se zaposlouchali do hluboce lidských a ušlechtilých veršů polského básníka a diplomata Jerzyho Kronholda. Bez­pochyby překvapila polská 

poetka Julie Fiedor­czuk, která básnické obrazy vytvářela pomocí termínů z exaktních věd, humanismem a odporem vůči jakékoli tyranii přesvědčivě přítomné oslovila Radka Denemarková, intelektem spojeným s citovostí a pokorou slovenská poetka Mária Ferenčuhová, bohatstvím ducha, myšlenek, obrazů a fantazie skvostný Michal Ajvaz. Bouřlivou diskusi vyvolal prozaik Ignacy Karpowicz tvrzením, že Bible je politickým textem a svět by byl šťastnější bez náboženství. Perfektně pobavil brněnský divadelník Arnošt Goldflam či Bratislavan Márius Kop­csay, hlubokou úctu vzbudil Jiří Grůša, podobně Stefan Chwin, Ryszard Krynicki, Petr Král, Pavel Kohout a mnoho dalších osobností. Ivan Martin Jirous a J. H. Krchovský přinesli závan undergroun­du, hvězda české literatury Petra Hůlová, úspěšná debutantka Margorzata Rejmer či Mikołaj Łoziński překvapili přes své mládí zralostí tvorby. Mohli bychom vyjmenovávat další a další autory, s nimiž setkání návštěvníky nevšedně obohatilo.

Festival Měsíc autorského čtenínabídl během léta jinou kulturu, než se v současnosti běžně velkými porcemi konzumuje. Ale jak je vidět, lidé ji rádi přijali. A proto se už teď těšíme na červenec roku 2012. 

Do češtiny přeložila OLGA VAŠKOVÁ

Foto Ľubica Pavíleková