Hlavní obsah stránky

LETEM MEDIÁLNÍM SVĚTEM KNIHOVEN

Bohutín (1666 obyv., okres Příbram)

Knihovna v Bohutíně se dočkala modernizace. Vedení obce se podařilo získat dotaci od Středočeského kraje ve výši zhruba 32 000 Kč. Díky tomu bylo možné dokoupit úložné skříně pro knihovní fond, knihovničku pro dětskou literaturu a počítač s tiskárnou. Knihovna plní roli komunitního cen­-t­ra. Každý pátek se zde potkávají skupiny obyvatel, přičemž převažují zejména děti. Ty se zde věnují ne­jen čtení knih, ale mohou si například také kre­s­lit. Knihovnice připravuje pro zájemce společné rozbory knih.

(Příbramský deník, 5. 9. 2011)

Hodonín (28 431 obyv.)

Prvního září se uskutečnila v Městské knihovně Hodonín vernisáž. Byla zahájena výstava kreseb a grafik Jaroslava Blažka. Tuto akci zpestřil zpěv Břeclavanu a Dušana Holého. Výstavu, která potr­vá do 28. října, si můžete prohlédnout v prvním patře ve výstavním sále hodonínské knihovny. 

(Hodonínský deník, 8. 9. 2011)

Hranice (19 941 obyv., okres Přerov)

S tradicemi, zvyky, kulturou a hudbou židovského národa seznámí širokou veřejnost projekt Židé v Evro­pě, který připravuje Městská knihovna Hranice. Série přednášek a koncertů s židovskou tema­tikou se v hranické synagoze bude konat od 16. do 18. září. Třídenní program se bude věnovat výhradně Židům.

(Hranický deník, 16. 9. 2011)

Lubě (111 obyv., okres Blansko)

Manželé Dvořákovi se přistěhovali do obce před šestnácti lety. Koupili dům, kde byla dříve jednotříd­ka a obecní knihovna. Rozhodli se tradici knihovny v domě zachovat, a tak v jedné z místností domu sídlí Obecní knihovna Lubě. Lidé si zde půjčují knihy už léta. Otevírací doba je každé úterý od šesti do sedmi hodin večer. Knihovna skýtá asi tisíc knih a pětatřicet titulů časopisů.

(Blanenský deník, 1. 9. 2011)

Nová Role (3894 obyv., okres Karlovy Vary)

Velké hemžení začalo první zářijovou sobotu v areálu knihovny a domu dětí v Nové Roli, kde se konalo Loučení s prázdninami. Děti začaly sportovní stezkou, kde musely splnit několik úkolů. Poté pokračovaly v literární soutěži. Úplně nejmenší soutěžící hledali pohádkové dvojice, ti starší prošli testem z pohádek Václava Čtvrtka.

(Sokolovský deník, 12. 9. 2011)

Nový Bydžov (7308 obyv., okres Hradec Králové)

Burza knih se uskuteční ve čtvrtek 6. října v prostorách novobydžovského klubu Mekka od 14.00 do 17.30 hodin. Knihy se zde budou prodávat za symbolickou pětikorunu. I když do začátku burzy ještě schází několik dnů, mají v knihovně připraveno již několik tašek s nabídkou.

(Jíčínský deník: Královéhradecký kraj, 27. 9. 2011)

Prachatice (11 802 obyv.)

Sobota bude pro prachatickou Městskou knihovnu dnem, který si vybrala pro Knihovnickou pouť. Vyjížďku letos knihovna pořádá čtvrtým rokem. Akce Na kolech po knihovnách regionu se poprvé konala v roce 2008. Jednou se jelo na kolech po Prachaticku, poté v historických autech a na motocyklech z několika míst jižních Čech, letos se pojede vlakem Ecces Libris. Vyráží se z Tábora do Nového Údolí. Na zastávkách účastníky čeká kulturní program. Ve vlaku budou číst ze svých knih (nejen) jihočeští spisovatelé.

(Prachatický deník, 14. 9. 2011)

Sázava (3787 obyv., okres Benešov)

Příjemné prostředí i bezbariérový přístup nabízejí nové prostory Městské knihovny v Sázavě. Ta našla zázemí v kulturním domě, kde vznikla v rámci projektu Setkání nad knihou v Sázavě, na který město dostalo dotaci 1,5 milionu korun. Otevření knihov­ny vzbudilo u veřejnosti zájem.

(Benešovský deník, 16. 9. 2011)

Strakonice (24 785 obyv.)

Šmidingerova knihovna chystá na neděli 18. září další společné hraní na kantely, které si zájemci vyrobili během akcí knihovny. Hra začne v 18.00 hodin na pobočce Za Parkem ve Strakonicích. Akce se koná ve spolupráci s občanským sdružením Spo­na.

(Strakonický deník, 6. 9. 2011)

Žilina (760 obyv., okres Kladno)

Obecní knihovna v Žilině pořádá v neděli 18. září od 16.00 hodin pro rodiče s dětmi autorskou bese­du a čtení z knížky Terezy Boehmové Zajíček Zlo­bílek, hluchý drak, natahovací Mařenka a jiné příběhy. Jmenovaná publikace bude na místě k zakou­pení za zvýhodněnou besední cenu. Vstup na akci je zdar­ma. 

(Kladenský deník, 16. 9. 2011)

(Údaje o počtu obyvatel jsou čerpány z pravidelně aktualizované aplikace Adresy v České republice MV ČR - http://aplikace.mvcr.cz/adresa)

Připravila RENÁTA SALÁTOVÁ