Hlavní obsah stránky

Zpřístupňování šedé literatury

Již počtvrté se konal Seminář ke zpřístupňování šedé literatury. Hlavním cílem projektu Digitální knihovna pro šedou literaturu - funkční model a pilotní realizace, který v letech 2008-2011 podpořilo Ministerstvo kultury ČR, bylo vybudování Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Na projektu spolupracovala Národní technická knihovna a Vysoká ško­la ekonomická v Praze. V Ballingově sále Národní technické knihovny byly 25. října prezentovány dosažené výsledky a plány do budoucna, neboť v letošním roce se projekt nachází v závěrečné fázi. Seminář, včetně panelové diskuse, moderovala Rad­ka Římanová (NTK).

Projekt představila jeho hlavní řešitelka Petra Pej­šová (NTK). Ze zahraničních hostů vystoupili za organizaci GreyNet Dominic Farace s výsledky projektu tzv. „pokročilých publikací“, který přispívá ke zlepšení přístupu k výsledkům výzkumu, a Christiane Stock z francouzského INISTu představila mezinárodní databázi šedé literatury OpenGrey, s níž NUŠL spolupracuje. Zazněly příspěvky týkající se jak novinek v softwarovém řešení projektu (Tomáš Müller, NTK), tak právní problematiky zpřístupňování šedé literatury (Jaromír Šavelka, Michal Koščík, PF MU Brno), včetně zabezpečení a ochrany dat v institu­cionálních digitálních repozitářích (Pavla Kovářová, KISK MU Brno) až po novinky v uživatelském Centrálním rozhraní NUŠL (Pavel Kocourek, INCAD).

V průběhu semináře byly představeny dva další projekty. Repozitář.cz, jehož cílem je vytvořit úložiště odborných publikací a zaměstnaneckých děl a zajistit i další služby, včetně režimu zpřístupňování děl a odhalování plagiátů (Daniel Jakubík, CVT-FI MU Brno) a model CERIF, který byl doporučen Evropskou komisí jako standard pro vytváření informačních systémů o výzkumu a není v ČR ještě aplikován (Jan Dvořák, InfoScience Praha).

Novinkou čtvrtého ročníku semináře byla panelová diskuse odborníků z různých institucí, kteří diskutovali o zpřístupňování šedé literatury a spolupráci s NUŠL (Lenka Maixnerová, NLK; Václava Horčáková, HÚ AV ČR; Tomáš Pergler, AVU; Jaromír Šavelka, PF MU Brno; Iveta Fürstová, NTK).

Elektronické sborníky ze všech čtyř ročníků semináře jsou dostupné na http://nusl.techlib.cz/index.php/Sborniky.