Hlavní obsah stránky

LETEM MEDIÁLNÍM SVĚTEM KNIHOVEN

Havlíčkův Brod (24 572 obyv.)

Jaké to je nemít střechu nad hlavou a přesto nabízet své služby, si včera vyzkoušeli pracovníci Krajské knihovny v Havlíčkově Brodě. V rámci Týdne knihoven úřadovali přímo na ulici před svým sídlem. Smyslem bylo představení vybraných služeb knihovny. Součástí byly kvízy a úkoly pro malé i velké, burza vyřazených knih, prodej knih z Edice Vysočiny aj.

(Mladá fronta Dnes: Vysočina, 6. 10. 2011)

Cheb (31 931 obyv.)

Městská knihovna v Chebu slaví. Nejenže uplynulo 100 let od jejího založení, ale také 65 let od chvíle, kdy byla instituce otevřena jako česká knihovna. A právě u té druhé příležitosti se v úterý 1. listopadu uskuteční malá slavnost. V 18.30 proběhne vernisáž výstavy z děl regionálních básníků, českých ilustrátorů, literárních koláží Moniky Dřímalos aj.

(Chebský deník, 31. 10. 2011)

Chotoviny (1528 obyv., okres Tábor)

Přiveď svoji babičku, svého dědečka aneb Senioři čtou dětem a děti zase jim je název programu, který dnes pro zájemce připravila knihovna v Chotovinách. Na pátek si tady přichystali lampionový průvod, v němž se sejdou postavičky Václava Čtvrtka.

(Táborský deník, 4. 10. 2011)

Křekov (168 obyv., okres Zlín)

Už měsíc prochází Místní knihovna v Křekově na Valašskokloboucku náročnou rekonstrukcí. Od začátku října je navíc uzavřena pro čtenáře. Jedná se o kompletní opravu vstupní místnosti knihovny. Jsou v ní položeny nové podlahy a rozvody, instalovány vchodové dveře aj. Veškeré práce by měly být hotovy nejpozději v příštím týdnu, kdy by knihovna opět měla začít plně sloužit veřejnosti. Rekonstrukce budovy je financována z obecního rozpoč­tu a stála několik desítek tisíc korun.

(Zlínský deník, 19. 10. 2011) 

Litvínov (28 622 obyv., okres Most)

Po dvouleté přestavbě původních prostorů se včera oficiálně pro veřejnost otevřela litvínovská knihov­na. Lidé se mohli do knihovny podívat už minulý týden při Svatomichalských slavnostech. Nemohli si ale ještě půjčovat knížky a využívat naplno nových prostor, mezi kterými je například herna, studovna či počítačová učebna. Rekonstrukce staré budovy a její rozšíření přišly na více než čtyřicet milionů korun.

(Mostecký deník, 4. 10. 2011)

Loket (3206 obyv., okres Sokolov)

Až do konce měsíce října jsou v atriu Městské knihovny Loket vystaveny kresby a ilustrace Tomá­še Chluda inspirované Kyticí Karla Jaromíra Erbe­na. Ilustrace jsou to skutečně neobvyklé, autor je totiž jedním z deseti výtvarníků, kteří se podíleli na vydání kultovní Erbenovy knihy ve formě komiksu.

(Sokolovský deník, 7. 10. 2011)

Planá nad Lužnicí (2995 obyv., okres Tábor)

Nově zrekonstruovaná knihovna čeká na čtenáře v Plané nad Lužnicí. Dětské oddělení a oddělení pro dospělé čtenáře jsou po čtrnácti letech opět pohromadě ve druhém poschodí budovy městského úřadu. Ruku k dotažení díla přiloží ve čtvrtek i děti. Pod akcí Knihovnická stonožka se totiž skrývá stěhování knih ze starých prostor do nových.

(Táborský deník, 4. 10. 2011)

Plzeň (164 000 obyv.)

Knihovna města Plzně letos slaví úspěchy v celorepublikových soutěžích. Čtvrté místo získala v červ­nu v klání Kamarádka knihovna o nejlepší veřejnou knihovnu pro děti, v minulých dnech se zase ocitla mezi šesticí nejlepších městských knihoven v ČR. Knihovna města Plzně patří mezi nejstarší kulturní instituce v Plzni. Svou činnost zahájila na konci roku 1876 jako Obecná knihovna města Plzně a letos oslaví už 135. výročí.

(Právo: Plzeňský kraj, 17. 10. 2011)

Strážek (939 obyv., okres Žďár nad Sázavou)

Stejně jako většina obcí na Vysočině měl i Strážek na Bystřicku donedávna dvě knihovny - obecní a školní. Dnes už tam najdete jen jednu. Slouží jak dětem školou povinným, tak i široké veřejnosti a byly jí vyhrazeny nové prostory v tamní základní škole.

(Žďárský deník, 18. 10. 2011)

Žilina (760 obyv., okres Kladno)

Obecní knihovna v Žilině chystá v rámci projektu Aktivní stáří s knihovnou přednášku Dany Steino­vé: „Jsou senioři, kteří si stále stěžují... na nedo­statek času!“ Uskuteční se ve čtvrtek 6. října od 16 ho­din v zasedací místnosti Obecního úřadu v Žilině. Účastníci se zde dozví o vzdělávání a univerzitě třetího věku, chybět nebudou ani doprovodné aktivizační programy, konkrétní nabídky vzdělávacích kurzů či trénování paměti. Vstup na přednášku je zdarma.

(Kladenský deník, 1. 10. 2011)

Připravila RENÁTA SALÁTOVÁ

(Údaje o počtu obyvatel byly čerpány z portálu Veřejná správa online - http://mesta.obce.cz)