Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Již 20. ročník Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě proběhne 22. a 23. 10. 2010. Po pražském Světu knihy je to druhý největší knižní veletrh v České republice. Každoročně se na něm představuje více než 150 českých nakladatelů a přichází na něj kolem 13 000 návštěvníků. Program a další informace lze získat na stránkách www.hejkal.cz.
  • Ve dnech 2.-3. 11. 2010 se v prostorách Fakulty sociálních studií MU Brno koná konference Bibliotheca academia 2010. Pořa­da­telem setkání je Asociace knihoven vysokých škol ČR, program nabízí informace o její činnosti, o úspěšných projektech realizovaných ve vysokoškolských knihovnách a o nových trendech v zahraničí. Více informací naleznou zájemci na stránkách http://www.akvs.cz/aktivity/ba-cpvsk-2010/index.html.
  • Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlašuje IV. ročník celostátní akce Den pro dětskou knihu, který se uskuteční 27. 11. 2010. Tento den je vhodný k mnoha akcím zaměřeným především na knihy pro děti, ale také na četbu a na knihovnu. Projekt má vlastní webovou stránku http://www.dendetskeknihy.cz/, kde je možné najít další podrobnosti a inspiraci.

Neušlo nám 

  • V září letošního roku zahájil provoz in­ter­netový obchod s digitálními knihami e-Reading.cz. Projekt si klade za cíl nabídnout čtenářům legální a cenově výhodné e-knihy. V současné době jsou publikace nabízeny ve dvou základních formátech - PDF a ePub. Zapojeným nakladatelům je nabízeno zabezpečení e-knih systémem DRM (Digital Rights Management), pomocí kterého může majitel práv omezit jejich použití pouze na určitý počet zařízení. Server je jedním z prvních, který vstupuje v ČR na trh s širší nabídkou e-knih od různých vydavatelů.
  • Národní technická knihovna ve spolupráci s ČVUT a VŠCHT v Praze uspořádala počátkem září mezinárodní konferenci nazvanou Knowledge-Research-Education. Před­ná­še­jícími byli špičkoví odborníci z Čech, Evropy i zámoří (např. Sijbolt J. Noorda, Hans Geleijnse, Rudolf Haňka či Andrew Lass) a program nabídl výzvy zejména vedoucím osobnostem z oblasti vzdělávání, výzkumu, knihoven a vydavatelství.