Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Knihovna v nádražní budově

PETRA HOUŠKOVÁ p.houskova@mu.turnov.cz

HANA MAIEROVÁ h.maierova@mu.turnov.cz

JAROSLAV KŘÍŽ reditel@knihovna.turnov.cz

Městská knihovna Antonína Marka v Turnově otevře v září 2018 svou novou pobočku o ploše 120 m2 v nádražní budově. Jak k takovému kroku vůbec došlo?

Základní ideou bylo konečně po mnoha letech vytvořit komunitní centrum pro městskou část v Turnově II. Nádražní budova, která je v centru dané oblasti a na kterou navazují dopravní terminály, obchodní domy a další dostupné služby, je proto ideálním místem pro komunitní centrum, kde bude poměrně velká pobočka knihovny – konečně bezbariérová a prostorná.

Myšlenka na umístění pobočky knihovny do historické budovy nádraží vznikla před mnoha lety v souvislosti s přípravou projektu dopravního terminálu v Turnově. Vedle nového autobusového nádraží a úpravy celého přednádražního prostoru se jednalo i o rekonstrukci nádražní budovy. Zde mělo vzniknout moderní zázemí pro několik tisíc cestujících, kteří denně využívají vlakovou i autobusovou dopravu, ale i pro ostatní veřejnost. Na první etapu úprav – autobusové nádraží a přednádražní prostor – se městu podařilo získat evropské dotace. Stavba byla dokončena v závěru roku 2008.

Již předtím – v podstatě od roku 2006 – se město intenzivně snažilo připravit projekt na rekonstrukci alespoň části budovy nádraží, kde by byly potřebné služby pro veřejnost. A právě tehdy se zrodila myšlenka umístit do jedné části budovy i pobočku knihovny. Určitou inspirací pro tehdejší vedení města byla návštěva partnerského města Alvesta ve Švédsku, kam byla delegace z Turnova pozvána na vernisáž výstavy. Ta se konala v části historické budovy nádraží v sousedství moderního dopravního terminálu.

Příprava projektu v Turnově byla hodně náročná, a to jak projednáváním v zastupitelstvu města, tak jednáním s nejvyšším vedením Českých drah, a. s., jako majitelem budovy nádraží.  Příslib rekonstrukce budovy byl stanoven na jaro 2009. Časový plán byl však nakonec zcela jiný. Majitelem nádražní budovy se stala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a až v roce 2017 došlo k zahájení spolupráce s městem Turnov a vedením turnovské knihovny s jasným cílem umístit pobočku knihovny do zrekonstruovaných prostor.

SŽDC před několika lety opravila exteriér nádražní budovy a v roce 2018 došlo na interiéry této historické stavby. V prostorách, které získala do pronájmu knihovna, měla být původně lékárna. V minulém roce však byla v této lokalitě nově otevřena provozovna farmacie. Město Turnov se tedy domluvilo se SŽDC, že navržený projekt upraví pro potřeby využití komunitního centra. A muselo se finančně podílet na úpravě projektu. Na vybavení nové pobočky knihovny ve svém rozpočtu vyčlenilo 800 000 korun. Kromě klasického knihovnického vybavení (regály, stoly, židle apod.) se bude z těchto peněz ještě financovat dřevěné vestavěné patro, určené zejména pro potřeby mládeže. Na technické vybavení získala knihovna grant z VISK 3 od Ministerstva kultury ve výši 51 000 korun.        

Knihovní prostor bude působit vzdušně, prostorně, a především velice moderně. Smyslem je, aby byl lákavý pro všechny věkové kategorie. Plánuje se celotýdenní provoz; kromě výpůjčních služeb se zde budou odehrávat kulturně-vzdělávací pořady jak pro děti a mládež, tak i pro dospělé a seniory. Vedení města cítí v této lokalitě stále nevyužitý potenciál, a proto věří, že to tu právě knihovna dokáže rozhýbat. V plánu je v případě zájmu rovněž rozšíření služeb do těchto prostor (např. umístění pobočky Informačního centra pro mládež Turnov nebo zavedení Virtuální univerzity třetího věku). Pobočka je podobně jako před několika lety zřízená pobočka v prostorách základní školy koncipována jako mnohogenerační tak, aby prostory navštěvovali rodiče i prarodiče s malými i většími dětmi i mládež. Zároveň bude zajišťovat plnohodnotný knihovnický provoz pro dospělé a děti.