Hlavní obsah stránky

RECENZE: Lahodné pracovní listy pro malé i větší čtenáře

LENKA ŠIMKOVÁ avokmis@seznam.cz

SMOLÍKOVÁ, Klára. Zakousněte se do knihy: pracovní listy k rozvoji čtenářství. Ilustrovala Bára Buchalová.

Praha: Portál, 2017. 62 s. ISBN 978-80-262-1261-4.

Podpora dětského čtenářství by měla vždy začínat v rodině. Postupně, jak děti rostou, mohou čtenářské návyky rozvíjet také další instituce: škola, knihovna nebo třeba čtenářský kroužek. Stejný postup práce s dětským čtenářem zvolila ve své nové publikaci Zakousněte se do knihy Klára Smolíková. Jedná se o pracovní listy, které hravými ilustracemi doprovodila Bára Buchalová.

Malí čtenáři se tedy nejprve seznamují s rodinou Knížkových a všímají si u toho čtenářských chutí a zvyků jejích jednotlivých členů. Poté už děti opouštějí zdi jednoho domu a vydávají se do knihovny, knihkupectví nebo třeba rovnou mezi stránky samotných knih. Dobrým průvodcem na cestě jim může být jak knihovník, učitel, tak třeba některý z rodičů. Pracovní listy obsahují návodnou metodiku, se kterou si lehce poradí každý dospělák.

Tím to ale nekončí. Dojde také na audioknihy, komiksy či samotné tvůrčí psaní. Nechybí ani prostor pro kreslení a další vyjádření dětské fantazie. Věřím, že nejednoho knihovníka nebo učitele budou černobílé obrázky lákat k tomu, aby vzali pastelky do ruky společně s dětmi.

Četba se může pro někoho stát stejnou vášní jako pro jiného dobré jídlo. Proto nalezneme trefnou metaforu jak v názvu knihy, tak i v některých textech, kterým dodává tu správnou šťávu. Takže se nedivte, pokud se vám při práci s jednotlivými listy budou sbíhat sliny na pořádnou porci čtiva…

A tady je malá ochutnávka z metodické části:

S dětmi si povídáme, kdy se říká, že se do knihy někdo zakousl, zahryzl, že si na ní smlsnul či pochutnal, a co to znamená.

Pracujeme s paralelou: Jaké jídlo nám chutná? Jak se cítíme, když něco dobrého okusíme? Kde jídlo skončí (v žaludku). Potom se ptáme, jaké příběhy nám chutnají, proč se nemůžeme od dobré knížky odtrhnout a kde příběhy skončí (v hlavě).

Můžeme se příběhů přejíst? (Na rozdíl od žaludku pojme lidská paměť příběhů nepočítaně.)

Pracovní listy jsou tematicky provázány s dalšími autorčinými knihami, kterými jsou KnihožroutiKnihožrouti: Kam zmizela školní knihovna? – to je ale spíše taková třešnička na dortu, i bez těchto knížek si se vším poradíte. Tak hurá do toho: zakousněte se!