Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v části naší společnosti, a to bez rodového rozdílu, je slovo feminismus považováno za téměř neslušné. Podle odborníků na problematiku rovných příležitostí se však situace postupně zlepšuje, k čemuž přispívá i obecně prospěšná společnost Gender Studies, která slouží jako informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti. K této činnosti využívá také svou knihovnu s řadou zajímavých titulů s feministickou a genderovou problematikou. O vzniku knihovny, jejích starostech, radostech a očekáváních hovoříme s Helenou Skálovou a doufáme, že vás návštěva ve specifické knihovně zaujme a poskytne vám řadu zajímavých informací.

S informacemi je to však hodně složité. Denně nás berou útokem a náš mozek si s jejich množstvím neumí poradit. Jenom malou část „uloží“, k ostatním má postoj „jedním uchem tam, druhým ven“. Asi to nebylo dříve lepší, ale dnes, v počítačovém věku, se už ani nenamáháme pamatovat si, co slyšíme a čteme. Máme přece internet a tam je úplně všechno! To je sice pravda, ale množství neutříděných informací a dokumentů, bez znalostí a prostředků, jak se k nim „prokousat“, způsobuje uživatelům nemalé problémy. Téma dubnového Čtenáře se pokouší hledat východiska z této zapeklité situace. 

Přesto, že význam slova exploze je pozoruhodně široký, zaslechnu-li ho, představím si neštěstí. Ovšem ve spojení s „vývojem architektury knihoven…“ má naopak pozitivní vyznění. Svědčí o tom studie, jejíž první část - vznik písma - přinášíme v tomto čísle. Věříme, že si celý materiál najde své čtenáře a osvěží zapomenuté znalosti. Ne nadarmo se připomíná, že opakování je matkou moudrosti…

Zmínit se o všech zajímavostech dubnového Čtenáře není možné. Neodpustím si však upozornit na příspěvek týkající se technických norem a jejich distribuce v letošním roce, protože je to téma velmi aktuální.

Hezké čtení vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ