Hlavní obsah stránky

Velká příležitost pro knihovny

Až vyjde toto číslo Čtenáře, bude zábavná anketa České televize Kniha mého srdce, kterou 4. dubna slavnostně odstartoval zahajovací večer na prvním programu ČT, v plném proudu. Rozsáhlá kampaň začala počátkem března a na obrazovkách jsme mohli sledovat herce Jaroslava Duška, který projekt moderuje, jak předváděl „ochutnávku své“ knihy, lezení po žebříku a snahu dosáhnout na nejvyšší polici virtuální knihovny… 

Po čtyři dubnové sobotní večery se máme možnost postupně setkávat s významnými osobnostmi ze světa kultury a veřejného života a dozvídat se o svých oblíbených autorech, dílech i postavách řadu zajímavostí a dokonce kuriozit o knihách. V průběhu šesti měsíců letošního roku můžeme pak hlasováním najít nejoblíbenější knihu naší země.

Kniha mého srdce je inspirovaná pořadem britské rozhlasové a televizní společnosti BBC The Big Read (www.bbc.co.uk/bigread), který byl ve Velké Británii uveden v roce 2003. Česká televize zakoupila na tento pořad licenci, vychází z něj, ale přizpůsobuje ho našim podmínkám. (O pořadu The Big Read přinášíme podrobnější informace v následujícím materiálu.) 

Jako samozřejmé se jeví, že do projektu Kniha mého srdcebyly přizvány knihovny a staly se jedním z jeho hlavních partnerů. Vždyť s akcemi na podporu čtení mají dlouholeté zkušenosti a navíc na podobnou anketu s názvem Moje kniha si troufly už před pěti lety. Bude proto velmi zajímavé porovnat výsledky obou akcí a dozvědět se, jak se za uplynulých pár let změnil či nezměnil vkus českých čtenářů.

Na otázku - v čem vidí hlavní smysl této ankety a celého projektu? - odpověděl PhDr. Vít Richter, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků, že ho považuje za dobrý způsob, jak spojit zábavu se zamyšlením nad vlastní četbou. „Jsme společností, která stále více preferuje pohyblivé a ozvučené obrázky. Řada průzkumů naznačuje, že mladí lidé a zejména děti mají stále větší problém s něčím tak základním, jako je četba. Neumět číst ale do budoucna znamená neschopnost učit se, a to je pro společnost, která sama sebe označuje jako společnost znalostí, velmi nebezpečné. Pořad Kniha mého srdce může pomoci lidem zvýšit potěšení z četby i rozšířit jejich čtenářské obzory. To je také hlavní důvod, proč knihovny na pořadu spolupracují.“ 

Určitým prologem ke Knize mého srdce byla knihovnická Noc s Andersenem, která proběhla z 3. na 4. dubna ve stovkách českých, slovenských a dalších knihovnách. Dalším příspěvkem více než sedmi stovek knihoven přihlášených do projektu je, umožnit veřejnosti hlasování o nejoblíbenější knihu jednak přes internet a také pomocí hlasovacích kuponů. Své každodenní aktivity na podporu četby mohou knihovny propojit s televizními i rozhlasovými pořady (na pořadu se podílí i několik stanic Českého rozhlasu), což vytváří neopakovatelnou příležitost k propagaci sa-motných knihoven a jejich práce.

S projektem Kniha mého srdce souvisí řada doprovodných akcí a programů. Jeho interaktivní charakter nespočívá jen v hlasování během přímého přenosu. Prostřednictvím speciální webové stránky www.knihasrdce.cz se diváci mohou sdružovat, doplňovat si informace, diskutovat nebo se účastnit literárních kvizů a soutěží. Při představování projektu, které se uskutečnilo 4. března ve smíchovské pobočce pražské Městské knihovny, si dramaturgie ČT slibovala, že se „atmosféra celé akce ponese v lehce bojovném duchu, nebude postrádat humor a zajímavá setkání. Nepůjde o soupeření mezi velkými literáty, ale mezi čtenáři, tedy mezi všemi těmi, kteří mají chuť zvolit si svou oblíbenou knihu! V této soutěži nejde České televizi o závod s peoplemetry a s komerčními televizemi, ale o projekt s jednoznačně kulturním a vzdělávacím obsahem, kterým by ráda zasáhla celé široké spektrum českého kulturního publika“. 

V těchto dnech už můžeme sami vlastní aktivitou zmíněná očekávání naplňovat a rozhodovat, zda se knihou českých čtenářů stane BabičkaSaturninDobrý voják Švejk nebo Harry Poter či někdo úplně nečekaný. 

Z tiskových materiálů připravila -ova-