Hlavní obsah stránky

KNIHOVNA Z OBÁLKY

Centrální vědecká knihovna Technické univerzity v Delftu

TU Delft Library

Nizozemí

Fakta a zajímavosti:

  • Návrh knihovny vznikl ve studiu Mecanoo pod vedením architektky Francine Houben. Projekt pochází z let 1993-95, vlastní realizace proběhla v roce 1996 až 1998.
  • Vzhledem knihovna připomíná vlnu (metafora souvisí s blízkostí vodního kanálu a navíc má svůj důraz v zemi, která může být ohrožena stoupající hladinou moří). Stavba je složená ze šikmých střech, lomených zdí, nakloněných průčelí a spletitých prostor. Rozšiřuje území samotného kampusu a je částečně zapuštěna pod terén, její střechu pokrývá trávník.
  • Středem knihovny prochází výrazný kužel, který prostupuje střechou a přesahuje ji o dvě podlaží. Uvnitř kuželu se nachází čítárna. K dispozici je asi tisíc studijních míst, místnost pro tři sta počítačových pracovních stanic je členěna na malé pracovní boxy, aby čtenáři měli soukromí.
  • Sklo, které je použito na povrchu, je také jedním z hlavních materiálů i uvnitř knihovny. Transparentní je většina prostor. Čtenáři i zaměstnanci vidí nejen na knihy v policích, ale mají přehled o administrativních a řídicích mechanismech knihovny, o pohybu knih.
  • Sbírku knihovny tvoří přes milion publikací, které jsou kvůli bezpečnosti a ideálním podmínkám umístěny pod úrovní terénu. Volně přístupných je cca 80 00 svazků.
  • Knihovna slouží nejen studentům a pedagogům univerzity v Delftu, ale také spravuje centrální katalog vědecké a výzkumné literatury všech holandských univerzit a je zde umístěn národní archiv pro technické a přírodní vědy.

 

Zdroj informací: Mitášová, Monika. Architektura současných knihoven - dílo ve stavu zrodu. In Knihovna a architektura 2003: knihovny bez bariér. Praha: Státní technická knihovna, 2003.

Brian Edwards, Biddy Fischer. Knihovny a studijní centra [elektronický zdroj]. Havlíčkův Brod: Krajská knihovna Vysočiny, 2006.

Foto Jaroslav Vyčichlo