Hlavní obsah stránky

Základní kameny nové budovy Národní knihovny ČR aneb Národ sobě II - 27

text JAROSLAV CÍSAŘ> foto EVA HODÍKOVÁ

Kámen dvacátý devátý / Městská knihovna Semily 

Jako pětadvacátí, pokud mne mé poznámky neklamou, předávali svůj kámen do základů nové budovy Národní knihovny ČR zástupci Městské knihovny ze Semil. A co je vedlo k věnování základního kamene, to prozrazuje paní Miroslava Vrbenská, ředitelka zmiňované knihovny: „Cítíme hrdost na to, že v pestré mozaice základních kamenů této významné budovy našeho národa může být umístěn i kámen, který reprezentuje náš krásný kraj Semilsko, ležící na území Českého ráje, Podkrkonoší i Krkonoš… Vybrali jsme vodou omletý valoun z koryta řeky Jizery u obce Háje nad Jizerou, vzdálené asi 10 km od Semil. Jizera je pro náš kraj řekou přímo symbolickou, váže se k ní řada pověstí. Vodou opracované kameny působí téměř mysticky.

Vybraný valoun o rozměrech 28x22x12 cm je z geologického hlediska proslulá prvohorní železnobrodská žula z Krkonošsko-jizerského masivu. Je pro ni typická šedobéžová barva a mimořádná odolnost vůči kyselosti a povětrnostním vlivům. Z těchto důvodů má široké použití jak v exteriérech, tak v interiérech. Tento kámen byl použitý i na ostění a portály vstupů na průčelí Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí . „I v tom shledáváme pro naše knihovny určitou symboliku,“dodala ředitelka M. Vrbenská.

Budoucí kámen do základů nové budovy Národní knihovny ČR objevily při jedné ze svých cest po knihovnách regionu Jana Hudská a Jitka Vaclová, pracovnice regionálního oddělení Městské knihovny v Semilech. Kámen pak dopravily autem do Semil. „Do valounu jsme nechali vsadit oválnou kovovou destičku s nápisem Městská knihovna Semily 2006 o rozměrech 12x7 cm. Její oválný tvar jsme zvolili záměrně, aby tak respektovala tvar kamene,“ popsala Miroslava Vrbenská dar a upřesnila jeho konečnou podobu. Do Prahy na happening bylpřevezen společně s ostatními základními kameny regionu automobilem Krajské vědecké knihovny (KVK) v Liberci. 

Na Letenské pláni semilský kámen ze železnobrodské žuly předávala do rukou generálního ředitele Národní knihovny ČR Vlastimila Ježka Miroslava Vrbenská společně s dalšími zástupci knihoven z Libereckého kraje, tedy KVK Liberec a poboček libereckých knihoven v Doubí, Vesci a Rochlicích (kámen třicátý prvý a třicátý druhý), Městské knihovny Česká Lípa (kámen dvacátý osmý) a Městské knihovny Turnov (kámen třicátý).

Přání Městské knihovny Semily do vínku nové budově Národní knihovny ČR, ale i jejím uživatelům, zformulované Miroslavou Vrbenskou, uvádím na závěr této kapitoly v nezkrácené podobě:

Ať nabídka jejích fondů je tak pestrá jako kvítí v Krakonošově zahrádce!

Ať knihy dodávají čtenářům stále tak široký rozhled, jaký máme z Kozákova i blízkých Krkonoš!

Ať vědomosti zde získané jsou tak hluboké jako naše Bozkovské jeskyně!

A myšlenky čtenářů jsou stejně pestré jako říčka Kamenice a čisté jako Jizera pod Riegrovou stezkou!

Ať se oči dětských návštěvníků třpytí jak skleněné perličky z našich podhorských chalup!

Ať se v knihovně všichni cítí tak příjemně jako v přírodě Českého ráje!

Ať Národní knihovna ČR převezme odkaz starých písmáků a kronikářů našeho kraje!

Na závěr jen dodejme: Ať se tak stane! 

(Poděkování za pomoc a spolupráci Miroslavě Vrbenské.) 
Příště: Městská knihovna Antonína Marka Turnov