Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Centrum Mariny Cvětajevové ve Všenorské knihovně

ALENA SAHÁNKOVÁ Alena.Sahankova@seznam.cz

Ve čtvrtek 3. 11. 2016 bylo ve Všenorské knihovně pro odborníky slavnostně otevřeno Centrum Mariny Cvětajevové; v sobotu 5. 11. došlo k jeho druhému otevření, tentokrát pro veřejnost a milovníky poezie.

M. Cvětajevová

Březen

Už pláči, nesnesls
na vlnách žal: jen hněv.
V Čechách moře slz.
Španělskem teče krev.

Stín, černý lupen tu
přikryl a mučí svět.
Už je čas: Vstupenku
vrátíme tvůrci zpět

15. března–11. května 1939,
překlad J. Štroblová

Dnes je pátek, den po slavnostním otevření. Jsem ještě plná emocí ze včerejšího odpoledne a vzpomínám na naše hosty, ale také mne provázejí obavy, aby to i v sobotu dobře dopadlo. Dopadlo! Mokropsům dávám přednost před Paříží, tak začíná jeden z citátů expozice (na vysvětlenou: Horní Mokropsy byly v roce 1951 sloučeny s obcí Všenory.). V sobotu ji vidělo kolem stovky účastníků slavnostního otevření pro veřejnost. Sál Vladimíra Holana nestačil a bylo nutno jej zvětšit o otevřenou čítárnu Všenorské knihovny. Mezi významnými hosty byli i bývalí ministři, Džamila Stehlíková a Luboš Dobrovský, jehož příspěvek sklidil ovace. Bohatý program plný recitace a hudby byl zakončen zasazením červené jeřabiny, oblíbeného stromu básnířky. Občerstvení vévodily palačinky (bliny) s nabídkou různých náplní včetně pravé ořechové marmelády. Marina Cvětajevová je s oblibou chystala pro své přátele. Tentokrát je pro nás připravila autorka výstavy Galina Vaněčková.

Všenorská knihovna se s velkým zaujetím a dlouhodobě zabývá sběrem informací a dokumentů o Všenorech a širokém okolí. Vytváření regionálního fondu nás přivedlo již před lety k ruské básnířce Marině Cvětajevové, která ve Všenorech bydlela na počátku dvacátých let 20. století (1922–25), a toto období se považuje za nejšťastnější v jejím životě – jak z hlediska životního (v únoru se jí narodil syn Andrej), tak tvůrčího (vznikly zde perly světové lyrické poezie jako Poema hory nebo Poema konce). Galina Vaněčková, autorka knih o Marině Cvětajevové, se marně snažila najít stálé místo pro profesionálně vytvořenou expozici o této básnířce. Po neúspěšných pokusech přišel nápad – umístit expozici ve Všenorech do prostoru Infocentra, patřícího ke Všenorské knihovně. Malá místnost se čtyřmi dveřmi. Co s tím?

Rady si věděl Leoš Valka, ředitel Centra moderního umění DOX. Navrhl vkusné a praktické uspořádání expozice, kam se najednou vešlo vše potřebné a ještě zbyl volný prostor. Díky Galině Vaněčkové je zde vše uloženo a uspořádáno s detailními znalostmi života a tvorby básnířky.

V expozici jsou na policích knihy, které jsou součástí knihovního fondu Všenorské knihovny: knihy napsané básnířkou, jejich překlady, knihy o básnířce, knihy, které milovala… Je možné si je půjčit prezenčně do čítárny knihovny. Na zavěšených panelech se promítá život básnířky od jejího narození do smutného konce. Nechybí její velká podobizna, psací stůl, židle, kalamář… Vitrína s nejvzácnějšími knihami a drobnými předměty. Citáty na stěnách. Pro toho, kdo si chce o básnířce číst doma, je k dispozici katalog výstavy, kdo chce projít ve Všenorech místa, kde žila, najde zde průvodce. Autorkou obou publikací je Galina Vaněčková.

Hlavním posláním Centra Mariny Cvětajevové, jehož vznik podpořily nejen významné české a zahraniční instituce, ale především vedení obce Všenory, bude interpretace tvorby této básnířky i dalších básníků z celého světa. Básník Petr Borkovec nás ve svém příspěvku Básník po ruce. Proč je to pořád zapotřebí?, který přednesl při otevření centra, vyzval, abychom se věnovali rovněž současným básníkům. S kolegyněmi Janou Müllerovou, Eliškou Reitspiesovou a Galinou Vaněčkovou se o to pokusíme. Na setkání padlo mnoho nápadů a nabídek ke spolupráci. Dostali jsme šanci, abychom se stali žijícím místem pro setkávání s poezií a básníky. Tak do toho!

Expozice bude přístupna v otevíracích hodinách Všenorské knihovny:

Pondělí  16.00 – 19.00

Středa  14.00 – 19.00

Sobota  09.00 – 12.00

 

http://www.vsenory.cz/knihovna-infocentrum/