Hlavní obsah stránky

KNIHOVNA NABÍZÍ

  • Mokerské bludičky je název půvabné barevné publikace o nalezených bludičkách v Mokrém. A proč zrovna bludičky? Již ze samotného názvu obce Mokré vyplývá, že jsou zde podmínky k životu bludiček, ale i jiných pohádkových bytostí, téměř ideální… Zcela náhodou našla kronikářka a knihovnice obce Mokré v jedné Čítance kraje opočenského z roku 1937 článek, že kdysi dávno byly v Mokrém rozsáhlé rašelinové bažiny a od nich také vznikl název obce. A tehdy zde měly své reje bludičky, na něž zbyly jen vzpomínky starších pamětníků. Rozsáhlé mokřiny se zde v posledních letech znovu objevily ve větší míře a vysvitla tedy i naděje, že se bludičky vrátily… Děti i dospělí je nejen našli, ale také namalovali a vyzpovídali, a tak vznikl barevný katalog pohádkových bludiček žijících na území obce.

• Vydala obec Mokré v roce 2006ISBN 80-239-8286-9

Katalog zpracovala Dagmar Honsnejmanová

Kresby a reportáže: účastníci hledání bludiček v Mokrém

Počet stran: 76

  • Večerní vyprávění bludičky Mokřinky aneb co se u nás vypráví se nazývá pohádková publikace s černobílými ilustracemi. Královnou bludiček na území vesničky Mokré se stala bludička Mokřinka, která svým pohádkovým vyprávěním přibližuje život i těch nejmenších obyvatel místních mokřin. A tak legendy o bludičkách tančících na lukách znovu ožívají a podněcují fantazii lidí. Příroda skrývá mnoho tajemství, mnoho záhad, které člověk, když se neumí dívat a naslouchat, nikdy neobjeví. Ale bludičky vnímají daleko citlivěji, vidí růst rostliny i stromy, slyší, co si povídají zvířata i ptáci…

• Vydala obec Mokré v roce 2009 ISBN 978-80-254-4785-7

Autor Dagmar Honsnejmanová

Ilustrace Vendula Bittnerová a Dagmar Honsnejmanová

Počet stran: 30

 

Do obou publikací napsala doslov Vítězslava Klimtová.

Doporučená cena každé publikace je 50 Kč + poštovné a balné.

Objednávky lze zaslat e-mailem na knihovna.u.mokrinky@seznam.cz nebo písemně na adresu: Obec Mokré, Mokré 12, 517 71 České Meziříčí.

Více informací a ukázky na www.obecmokre.cz/knihovna.