Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

výrobní harmonogram časopisu je příčinou toho, že se sice ocitáme v období lásce a knihám zaslíbeném, ale zdánlivě trochu stranou. Neplatí to ovšem absolutně. Světový den knihy (a autorských práv) je sice už minulostí, stejně tak Máchou přesně determinovaný lásky čas uplynul, i když ji můžeme vzývat klidně po celý rok. Minulý víkend zase skončil poslední ročník literárního festivalu a knižního veletrhu Svět knihy, Čtenáři roku včetně premiérové čtenářské babičky byli zvoleni, výsledky ankety o nejoblíbenější knihu pro děti a mládež Suk – čteme všichni, byla vyhlášena – mimochodem mezi oceněnými ilustrátory je i autor obálek letošního ročníku Lukáš Fibrich a děti také zařadily mezi 20 loni nejčtenějších titulů i dvě knihy Kláry Smolíkové, stálé spolupracovnice Čtenáře. Pozastavím se tedy zejména u posledního ročníku Noci s Andersenem. Má i mnoho vazeb na obsah tohoto čísla.

Přiznávám, že ještě nikdy se mi nepsal editorial tak snadno a zároveň nesmírně obtížně. Jsou totiž události, které slovy jen těžko popíšete, protože je musíte nutně zažít. Jako dítěti se mi to už nepovede, maximálně tak v roli Děda Noci. Z té spousty krásných fotek a zpráv, které jste nám do redakce poslali – a moc za ně děkujeme – čiší nelíčený zájem o knihy, jejich postavy a dobrodružství, která se v nich skrývají, nekašírovaně rozzářené dětské tváře zase potvrzují, co kouzelného dokáže děti rozehrát v mnohých knihovnách. O zlomek z toho se s vámi podělíme jak na třetí straně obálky, tak v textu uvnitř čísla. Na příkladu Dobříše a Rtyně v Podkrkonoší vám přinášíme svědectví, jak v dětech posilovat zájem o knížky a čtení, včetně soupisu doporučovaných ingrediencí.

O něco smutnější jsou naopak prezentované výsledky čerstvého průzkumu o dětech, trávení jejich volného času a vztahu ke knížkám i příspěvky o projektu věnovanému otázce, jak přitáhnout mládež ve středoškolském věku ke čtení.

Pokud má slova hodnotíte jako apel na podporu čtení a čtenářství mezi dětmi a mládeží, tak můj text vnímáte stejně, s jakým úmyslem ho píši. Časopis Čtenář by v tomto úsilí rozhodně nechtěl zůstávat stranou…

Krásné jaro zpestřené listováním a četbou stránek Čtenáře mezi probouzející se přírodou vám přeje

JAROSLAV CÍSAŘ