Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Sto tisíc příznivců Noci s Andersenem

HANA HANÁČKOVÁ, MIROSLAVA ČÁPOVÁ detske@knihovnabbb.cz

Popsat v odborném knihovnickém časopisu letošní pohádkovou Noc s Andersenem je tvrdým oříškem, přesto se pokusíme o jeho rozlousknutí a alespoň ve zkratce naznačíme, co přinesl 17. ročník akce k podpoře dětského čtení, kterou pořádá Klub dětských knihoven SKIP ČR.

Fakta

Když jsme se v roce 2001 pokusili o uskutečnění naší původní, rok staré myšlenky přenocovat s dětmi v knihovně, vůbec nás nenapadlo, že by „Noc“ mohla mít i další pokračování. Nocování s Andersenovými pohádkami mezi regály knihoven se zalíbilo první třicítce knihoven a každým rokem se přidávají další účastníci z nejrůznějších koutů vlasti. Snad nám kolegové z různých typů knihoven odpustí, že mezi organizátory se v průběhu let kromě knihovníků zařadili také učitelé a ředitelé škol, a to mateřských, základních, speciálních, středních i vysokých. Do adresáře se ale dostali také skauti, pionýři, hasiči, zapomenout nesmíme na kluby a střediska volného času, informační centra, domy dětí, nemocnici, nízkoprahová centra, dětské domovy, muzea, divadla i zoo. Organizátoři v předstihu hledají a připravují nocujícím dětem zajímavé programy, navzájem si radí a posílají nápady – a nejen pomocí elektronické konference Andersen.

Registrujeme čtecí a spací místa v různých zemích světa: na Slovensku, v Polsku, Dánsku, Slovinsku, Řecku, Itálii, Novém Zélandu, Austrálii, USA, Kanadě, Portugalsku, Finsku, Švýcarsku, Rakousku, Velké Británii, Francii, Španělsku, Banátu v Rumunsku, Ukrajině, Makedonii, Srbsku, Bulharsku i Chorvatsku! Všude tam působí krajanské spolky, České školy bez hranic a milovníci literatury. V průběhu sedmnácti ročníků tak vzniklo velké společenství, které dětem zdravým i nemocným, dětem bez rozdílu barvy pleti i intelektu přibližuje svět literatury. A nám je ctí, že k němu můžeme také patřit.

Letošní pohádková noc byla ve znamení Čtyřlístku. Základní informaci o ní získáte na webu Noci s Andersenem (www.nocsandersenem.cz), kde máme pro letošní 17. ročník zaznamenáno 1695 čtecích míst. Jejich výčet najdete i na mapce České republiky rozdělené podle krajů, zahraniční účastníky jednotlivých zemí lze prohlížet po rozkliknutí zvlášť. Místa jsou spočítána v několika kategoriích a největší počet patří knihovnám. Ale dosti šedivé teorie, dovolme zazářit  barvám Čtyřlístku, který v různých pádech i několika jazycích skloňovali na mnoha místech naší planety.

Jaká byla ta letošní pohádková noc nejen se Čtyřlístkem?

„Úžasná, přispělo k tomu i krásné počasí,“ napsali z Kostelce u Kyjova. A všichni si to moc užili, jak se dočítáme z mnoha zpráviček. Nocovalo se, četlo, luštilo, hrálo, povídalo... „Roztočili sme kolotoč, na ktorý sme naložili fantáziu, súťaže a rozprávky, ktoré sú v tomto prípade samozrejmosťou, veď sa jedná o Noc s Andersenom,“ poslali nám zprávu z Mestské knižnice Mikuláša Mišíka v Prievidzi.

„Začíná Noc s Andersenem / Čtyřlístek si přivedem. / Fifi, Pinďu, Bobíka, / bude sranda veliká…,“ napsala Eliška z knihovny v Lukách nad Jihlavou.

Čtyřlístek přinesl nocujícím dětem štěstí – všechno vyšlo, jak mělo, panovala pravá noční pohoda. Na více než tisícovce míst se četly příhody slavné party, tvořily se komiksy, vznikaly krásné výtvory, odehrála se celá řada divadelních i loutkových představení, bojovalo se při polštářových bitvách, putovalo se nočními městy, hrady, zámky, hřbitovy i sklepeními. Konalo se mnoho lampiónových průvodů, za všechny jmenujme ten v Turnově: „A pak už nastal ten okamžik, na který jsme se těšili. Rozsvěcování lampiónů! Svítily nám na cestu všemi barvami a společnost nám dělala i hvězda Večernice.“

Čtyřlístkovské téma všechny bavilo, vždyť jak napsali z Doubravníku: „Čtyřlístek provází už několikátou generaci čtenářů! Panu Němečkovi přejeme ještě hodně sil a chuti do kreslení a neméně Fifinčiných bábovek od manželky.“ Sám autor pozdravil děti v Turnově a v Praze, na Moravu do Brna a do Uherského Hradiště přivezli nádherné kostýmy a besedovali manželé Pavla a Vít Němečkovi. O oblibě komiksů svědčí i to, že na uherskohradišťském náměstí jsme v jeden moment spočítali 352 výtisků oblíbeného Čtyřlístku – mezi nimi byly i historické svázané ročníky z roku 1980, 1981, 1982. Mezi organizátory se našli dlouhodobí sběratelé a fandové a všechny děti i knihovnice pak potěšilo speciální číslo Noc v knihovně, v němž parta pomocí kouzelného Andersenova klobouku zažije úžasné dobrodružství. Třešinkou na dortu byly jistě dětmi namalované komiksy, se kterými mohly až do 28. 4. 2017 soutěžit. Vítězný komiks se dočká odměny v podobě publikování v časopisu!

„Celý večer se program nesl v duchu ověřování toho, jsou-li děti vhodnými adepty na hrdiny Čtyřlístku. Musely splnit tři úkoly: dokázat, že umí číst komiks, vžít se do postav a vyrobit balónkostroj...,“ prozradili z Batňovic. Podobných míst s tematikou bojových her bylo nepočítaně, za všechny jmenujme pražskou pobočku Městské knihovny v Praze z Korunní ulice. Dovídáme se, že Jaroslav Němeček ztroskotal kdesi na opuštěném ostrově a prosí své kamarády, aby se ho vydali hledat. Děti se bojí, že by jim pan Němeček už nenapsal žádné další příhody, a tak se jménem pohádkových postaviček bez váhání vydají na záchrannou výpravu… „V truhle jsme našli nejen poklad, ale i dopis. Pan Němeček v něm postavičkám sděluje, že je hrdý na to, jak statečně si počínaly! Na výpravu je vylákal záměrně, aby si užily nějaké dobrodružství, o kterém by pak dětem mohl nakreslit další komis. Zatímco on už je tedy dávno doma v bezpečí, my se radostně dělíme o poklad.“ Z Prahy přeleťme létajícím kufrem do Krnova, kde „…se ztratil Myšpulín, Bobík, Fifinka, Pinďa a spolu s nimi také všechny čtyřlístkovské knihy a časopisy. To se nesmí nechat jen tak. Pustili jsme se do detektivního pátrání a vydali se na cestu na záchranu našich oblíbených postaviček.“ Z pozdějších zpráviček se dovídáme, že všechno nakonec dobře dopadlo a Čtyřlístek i knihy a časopisy děti zachránily!

Císařovy nové šaty – 180. výročí vzniku

Hlavním tématem našeho společného pohádkového dobrodružství bývá každoročně osoba dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Vždyť naše nocování v knihovnách se koná právě na počest jeho narození. V letošním roce jsme také připomínali 180. výročí vzniku pohádky Císařovy nové šaty. Pomohla nám Audiotéka.cz, která poskytla všem dětem nahrávku pohádky v podání Martiny a Martina Preissových zdarma (pozn. red.: blíže viz příspěvek na s. 187).

Velvyslanetví Dánského království v Praze vyslalo za nocujícími spáči číst pohádky dvě delegace. Velvyslanec Christian Hoppe navštívil Základní školu pro zrakově postižené děti v Praze 2, tým se zástupcem velvyslance Perem Brixenem vyrazil do Kostomlat pod Milešovkou. Ve Valašském Meziříčí se děti virtuálně i se Čtyřlístkem vypravily do Dánska popřát Andersenovi k narozeninám, vyrobily mu dort a složily oslavnou báseň. Velmi příjemná byla návštěva pana Andersena v liběšické knihovně. Povídal zde o svém životě a díle, otázek bylo mnoho a děti zajímalo úplně všechno. V pořadí 157. pohádku vyprávěl Andersen zase ve Vsetíně, v Opavě na tiskové konferenci odpovídal opavským dětem. „Pokud se v té vaší knihovně zdržel Andersen jen krátce, tak to proto, že letos strávil nejvíc času v Pavlovicích. Večer se totiž na dveřích místní malé knihovny objevil nápis Zavřeno! Dnes zde spí pan Andersen…“ Z Olomouce prozradili: „A když už jsme skoro usínali, vylekal nás, přišel, vlastně přiletěl ve svém pohádkovém kufru. Potěšil všechny spáče a každého obdaroval speciálním číslem Čtyřlístku.“ Úřadoval také na Slovensku, v Považskej Bystrici: „…po rozvinutí zástavy na budove knižnice za spevu hymny Noci s Andersenom porozprával deťom o svojom neľahkom detstve a ako sa dostal k písaniu rozprávok.“

Sázení pohádkovníků

Od roku 2005, kdy si celý svět připomínal 200. výročí narození dánského pohádkáře, v mnoha knihovnách i školách účastníci Noci s Andersenem sází pohádkové stromy – Fabularius Anderseni. Virtuální pohádkový les se každým rokem rozrůstá a košatí, čítá už tisícovky stromků, u kterých se odehrávají různá slavnostní setkání: v Humpolci děti u stromku přečetly ukázku z příběhu o Čtyřlístku, v Předměřicích zase děti stromek ozdobily postavičkami Čtyřlístku a v Základní škole Kosmonautů v Ostravě-Zábřehu si všichni na jeho počest připili jablečným moštem. Každým rokem zaznamenáváme slavnostní sázení stromků v Turnově, kde Knihovna Antonína Marka uspořádala pohádkový průvod – letos v úctyhodném počtu 750 účastníků! Z jejich zprávičky citujeme: „Velkou událostí bylo opět zasazení nového stromu Pohádkovníku. Kmotrem stromu se stal Martin Šimůnek a přivítal jej do života s přáním, ať se pod ním daří nejen pohádkám, ale hlavně dobrým lidským vlastnostem, dětem a knížkám. Děti demokraticky rozhodly, že tento v pořadí 14. pohádkovník bude zasvěcen Čtyřlístku.“ Sázelo se i jinde a o svůj stromek se děti po celý rok starají, např. v Tetově mají u pohádkovníku zalévací službu, aby jim neuschl a hezky rostl.

„Nic zvlášť mimořádného se v naší malé knihovně nekonalo. Ale děti a nakonec i my jsme byly nadšené – na přivítanou si děti pochutnaly na pěti polárkových dortech, během noci spořádaly 80 chlebíčků, dvě kila hroznového vína, nespočet kousků buchet, k snídani padl celý plech nanukových řezů… Na důkaz půlnočního smíru s dobrými duchy se děti podepsaly na listinu. Nemusely vlastní krví,“ napsali ze Zbraslavi. Knihovna se postupně vyprazdňuje od andersenovských nocležníků a připravuje se na běžné sobotní čtenáře. Po noci tajemné, kouzelné a obdarovávající začíná nový den... Stopy doléhající únavy se mísí s hřejivým pocitem radosti. Bylo to krásné. Tak, za rok zas!“ píší z pobočky Městské knihovny v Praze Korunní.

Noc s Andersenem 2018

A kdy to bude? No přece v pátek 23. března 2018... Říká se, že najdeme-li na louce čtyřlístek, přinese nám štěstí, což se potvrdilo i při 17. ročníku společné akce Klubu dětských knihoven SKIP ČR k podpoře dětského čtení. A nejen nám, ale i 98 655 dětem i dospělým, kteří v jediném kouzelném večeru zažili úžasná dobrodružství i pocit vzájemné sounáležitosti a všechny na dálku spojilo přátelství s knížkami.