Hlavní obsah stránky

NEUŠLO NÁM

Připravované změny v Katalogu prací pro povolání knihovník

V roce 2017 probíhala v Zaměstnavatelské sekci SKIP revize Katalogu prací (přílohy k nařízení vlády č. 222/2010 Sb.) pro povolání 2.03.01 knihovník. Jejím výsledkem je návrh poměrně rozsáhlých úprav založený na změně principu zařazování knihovnických prací do platových tříd. Navržené úpravy odrážejí vývoj oboru a změny charakteru knihovnických činností, jejichž náročnost již nelze hodnotit pouze na základě územní působnosti knihovny. Zásadní změnou je tedy opuštění regionálního principu. Místo něj je stoupající náročnost prací v jednotlivých platových třídách vyjádřena na základě odlišnosti knihoven, jako je jejich velikost, poslání, specializace, rozsah a specializace knihovního fondu či nabídka služeb.

V průběhu května a června byl zjišťován dopad navrhovaných změn testováním ve vybraných knihovnách. Na základě kladné odezvy z testovaných knihoven byl návrh prezentován zástupcům MPSV. Na jejich doporučení bude příprava změn pro Katalog prací pokračovat. Návrh bude dokončen do 31. 12. 2018, včetně projednání s Ministerstvem kultury.

Bližší informace o připravovaných změnách jsou k dispozici na portálu Informace pro knihovny (ipk.nkp.cz) v sekci Legislativa – legislativní dokumenty.

DANA SMETANOVÁ  dana.smetanova@nkp.cz

 

Den pro dětskou knihu v Javorníku

Každoročně se naše knihovna zapojuje do celostátní akce oslavující dětské čtenáře i dětské knihy. Letos mohla mít klidně podnázev Děti dětem. Děti z obou našich mateřských školek a také z dramatického kroužku Motýlci při ZŠ se totiž podílely nejen na programu samotném, ale i na výzdobě knihovny.

Herci z dramatického kroužku si pod vedením paní učitelky Michaely Vašíčkové připravili tři maňáskové pohádky, na které pozvali děti z mateřských školek a odpoledne pak širokou veřejnost. Jsou natolik šikovní, že loutky, se kterými hrají, si i sami vyrábějí. Některé z nich byly k vidění i na výstavě v knihovně.

Pro žáky druhého stupně jsme zorganizovali besedu s mladou spisovatelkou a malířkou Michaelou Burdovou, jejíž knížky si mladí čtenáři knihovny oblíbili. Závěr dne pak patřil jiné autorce, a to Zuzce Matuškové, která veřejnosti na slavnostním křtu představila svoji druhou knihu s názvem Prostě jiná. Její kmotrou se staly spisovatelka Michaela Burdová a sestra Zuzky Vendula. Večer probíhal v úžasné atmosféře. Mladou autorku přišlo podpořit hodně přátel a známých, ale i hosté. Např. z olomouckého rádia přijel redaktor Miroslav Kobza, který se Zuzkou udělal rozhovor. Zvládla ho na výbornou! Přejme jí, ať se jí spisovatelská múza nevyhýbá a ať se knížka čtenářům líbí. A já děkuji všem, kteří se na akci podíleli – sponzorsky, organizačně nebo svým vystoupením.

VĚRA HRADILOVÁ  knihovna@mksjavornik.cz

 

Spolupráce SKIP s Českou televizí

Česká televize na podzim připravila další celorepublikovou soutěž pro diváky dětského kanálu Déčko. S nabídkou oboustranně přínosné spolupráce přitom oslovila knihovny, kterým po zkušenostech s podobnými projekty přislibuje pozitivní zájem veřejnosti.

Internetový projekt se váže k zábavně vzdělávacímu seriálu o první republice, který Déčko vysílá jednou týdně již od září – Skautská pošta. Děti si díky tomu vyzkouší dobrodružnou roli skautských doručovatelů. Úkolem knihoven je zastat důležitou, nikoli však náročnou roli doručovacích míst. Děti zde budou odevzdávat a přebírat drobné zásilky (zajistí a knihovnám dodá ČT). Akce má potenciál aktivizovat vysoký počet dětských diváků, a tím vyslat do knihoven řadu nových čtenářů. Dalším přínosem pro knihovny je jejich pozitivní zviditelnění, vyplývající z účasti na výrazně medializované soutěži. Do projektu se zapojily stovky knihoven, ČT se však nebrání i dalším zájemcům. Pokud u toho chcete být také, můžete se ještě přihlásit na internetové stránce www.bitly.com/skautskaposta.