Hlavní obsah stránky

TÉMA: Šedá literatura: Šedá konference pojedenácté (24.–25. 10. 2018)

HANA VYČÍTALOVÁ hana.vycitalova@techlib.cz 

Když Národní technická knihovna ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v roce 2008 odstartovala projekt na vybudování digitálního repozitáře nazvaného Národní úložiště šedé literatury (NUŠL), samotný pojem šedá literatura nebyl tehdy v Česku příliš známý. I to byl důvod vzniku dnes už tradiční podzimní odborné akce věnované šedé literatuře. Prostřednictvím přednášek a diskusí se nejen zprostředkovávají informace o účelu a vývoji projektu Digitální knihovna pro šedou literaturu – funkční model a pilotní realizace, ale také se i šíří osvěta o této literatuře. Akce rovněž slouží jako fórum pro výměnu a sdílení informací. Příspěvek přibližuje přípravu a organizaci konference a publikování konferenčních materiálů.

Počátky semináře i jeho proměnu na Konferenci o šedé literatuře a repozitářích v roce 2014 podrobně popsal článek v loňském Čtenáři.1 V roce 2017 proběhl jubilejní 10. ročník akce. K programu jsme poprvé připojili půldenní workshopy; účastníci se mohli pod vedením lektorů z Francie dozvědět mnoho užitečných informací o managementu výzkumných dat a o zkušenostech s jejich shromažďováním a archivací na francouzské Univerzitě v Lille. Na samotné konferenci pak účastníky čekalo deset přednášek. Poprvé se zúčastnili hosté z afrického kontinentu – tři akademičtí pracovníci University of Constantine z Alžíru.

I letos byl pro účastníky připraven workshop, opět na téma zpracovávání výzkumných dat. Druhý den pak následovala samotná konference, a to přímo symbolicky: jedenáctý ročník s jedenácti příspěvky. Přednášející se věnovali nejen klasické šedé literatuře, ale také výzkumným datům, autorskému právu nebo dlouhodobé archivaci dokumentů a dat. Všechny informace jsou dostupné na webu konference.2 Registrace pro účastníky byla otevřená, takže stačilo, abyste si pročetli program, zaregistrovali se a těšili, že získáte zajímavé a užitečné informace.

I když byl program konference už hotový, pro nás, kdo ji organizujeme, potom nastala spousta práce k zařizování. Vždy k tomu patří poskytnutí co největšího servisu přednášejícím a autorům příspěvků, nezapomínáme ani na občerstvení pro účastníky. Hlavně jsme ovšem nesměli zanedbat efektivní rozšíření informace o konferenci a workshopu, aby akce neunikla pozornosti nikoho, kdo by měl zájem se jí zúčastnit. Jako obvykle jsme připravili materiály pro účastníky i přednášející a od přednášejících naopak získali texty jejich prezentací, které se staly základem příspěvků do sborníku.

Po konferenci obvykle začíná poslední fáze konferenčních prací – publikování veškerých konferenčních materiálů. Hned od prvního ročníku semináře se stalo pravidlem, že se zveřejňují prezentace a konferenční příspěvky v elektronické verzi na webu semináře. Později jsme začali ukládat všechny materiály do repozitáře, aby byla zaručena dlouhodobá archivace a dostupnost všech materiálů. Tento postup platí dodnes; navíc, pokud autoři souhlasí, publikují se všechny materiály pod veřejnou licencí Creative Commons. Zájemci o ně tak dostanou okruh práv na jejich využití (např. dál volně šířit a sdílet nebo využívat části děl), záleží na konkrétním typu přidělené licence. V roce 2014, kdy došlo k přejmenování semináře na konferenci, se změnila i podoba a způsob publikování sborníku. Jednotlivé autorské příspěvky procházejí recenzním řízením. Jsou graficky sjednocené, ale sborník netiskneme – zůstává k dispozici pouze v elektronické podobě. Publikování pod licencemi Creative Commons3 se snažíme stále zachovávat. Kromě publikování příspěvků pod hlavičkou Národní technické knihovny se snažíme autorské příspěvky publikovat i ve zvláštním čísle časopisu The Grey Journal4, který vydává mezinárodní organizace pro šedou literaturu GreyNet International5 a který indexuje citační databáze Scopus6. Informace o dění v ČR se tedy dostávají běžně i k zahraničním odborníkům.

Pro zájemce také připravujeme výběr fotografií a výtah z evaluačních dotazníků, o jejichž vyplnění každý rok účastníky prosíme. Bohužel, nejsme vždy schopní splnit všechna přání, popřípadě odstranit příčiny všech potíží – zejména ty, které se týkají technických problémů v konferenčním sále. Doufáme ale, že se nám opět podařilo oslovit účastníky připraveným programem. Budeme rádi, když šedé literatuře prostřednictvím této konference získáme další příznivce!

Použité zdroje:

Projekt NUŠL, 2018. Národní úložiště šedé literatury [online]. Praha: Národní technická knihovna [cit. 2018-07-20]. Dostupné z: https://nusl.techlib.cz/nusl/projekt-nusl/.

1 VYČÍTALOVÁ, Hana. Deset let konference o šedé literatuře a repozitářích. Čtenář: měsíčník pro knihovny [online]. 2017, 69(10), 367 [cit. 2018-08-13]. ISSN 0011-2321. Dostupné z: https://www.svkkl.cz/ctenar/stahnout-pdf/3.

2 https://nusl.techlib.cz/konference/11-rocnik-konference/

3 https://www.creativecommons.cz/

4 http://www.greynet.org/thegreyjournal.html

5 http://www.greynet.org/home.html

6 https://www.scopus.com/search/form.uri?display=basic