Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Mezi výročími

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

na konci roku se obvykle sluší bilancovat, ale já to při nejlepší vůli a s nadhledem nedokáži i vzhledem k časovému období, kdy tento text musí být připraven. Ocitám se totiž na unikátní a záviděníhodné hranici, která je mi shodou okolností dopřána. Končí 70. ročník našeho, resp. vašeho časopisu, ve kterém jsme listovali jeho více či méně zažloutlými stránkami uplynulých desetiletí, připomínali pamětníky, kteří udrželi titul v jeho kritických okamžicích nad vodou a v klidnějších obdobích se zasloužili o jeho kvalitní obsah. Vznikla i výstava ke kulatému výročí existence periodika. Ke stému výročí vzniku Československa, jež je i základem současné České republiky, jsme v samostatné rubrice představili dvanáct významných osobností z historie našeho knihovnictví. Na tomto místě bych rád poděkoval všem autorům, a to zvláště doc. Jaromíru Kubíčkovi za jeho neocenitelnou pomoc, spolupráci a vstřícnost.

Podle ohlasu čtenářů to byly zajímavé sondy do dnes často přehlížené minulosti. Ale sotva pominula naléhavost tohoto úkolu, objevila se přede mnou výzva nová – v nadcházejícím ročníku si budeme připomínat sté výročí přijetí zákona o veřejných knihovnách obecních, jehož odkaz i plody jsou ve světě českých knihoven dodnes

patrné. Z toho vyvstala řada úkolů, protože takovýmto významným profesním jubileem se mohou pochlubit jen nemnohé obory. Je tedy logické, že by se toto výročí mělo zrcadlit i v obsahu nadcházejícího ročníku Čtenáře. Ale ono se jistě protáhne až do začátku roku 2020, protože jsme si předsevzali, že postupně představíme všech 14 současných krajů Česka a jejich knihovny i řadu aspektů provázejících uplatňování prvního knihovního zákona z 22. července 1919.

Několik měsíců si s tím už lámu hlavu. O nápady by nebyla nouze, ale záhy jsem pocítil spíše studenou sprchu. Například jsem netušil, s jakým deficitem se setkáme v případě historické fotodokumentace existence a činnosti našich knihoven po vzniku Československa a schválení knihovního zákona, jak v tématech diplomových prací posledního desetiletí automatizace, digitalizace či jiné progresivity zcela přebíjejí témata historická. Přesto věřím, že se podaří v nejširší spolupráci knihoven jednotlivých krajů potřebné obrazové podklady i texty shromáždit. Uvítali bychom, kdybyste mohli pomoci i vy. 

Na závěr se od těchto skutečností vrátím do reality předvánočního času a očekávání roku budoucího. Za redakci, členy redakční rady a vydavatele, Středočeskou vědeckou knihovnu v Kladně, vám přeji ty nejkrásnější vánoční svátky prodchnuté láskou a lidským teplem a splnění všeho, co jste si předsevzali pro rok nadcházející.

JAROSLAV CÍSAŘ