Hlavní obsah stránky

NEUŠLO NÁM

Nejlepší knihy dětem pošesté

Komise pro dětskou knihu SČKN a Česká sekce IBBY ve spolupráci se SKIP vydala již pošesté výběr původních knih pro děti a mladé čtenáře pod názvem Nejlepší knihy dětem. Katalog vychází vždy na přelomu října a listopadu a z původního výběru 36 knih v prvních ročnících se rozšířil až na 52 knih. Směle tak můžeme říct jedna kniha z roční žně na týden. Provádí rodiče i odbornou veřejnost tituly všech žánrů a věkových určení. U každého titulu je vyznačen i doporučený věk čtenářů, který je spíše vodítkem pro počátek četby.

Autory výběru jsou literární kritička a editorka Jana Čeňková, v současné době rediguje přílohu Triangl v časopise Tvar, literární kritik, editor a překladatel pohádek Petr Matoušek a literární historička a kritička Milena Šubrtová. Katalog se distribuuje do knihkupectví a díky spolupráci se SKIP i do knihoven po celé České republice. V letošním katalogu jsou zahrnuty kritikou i čtenáři oceňované tituly i zcela nové tituly. Přístup ke kvalitní literatuře je – možná více než kdy dřív – zásadní pro formování budoucích čtenářských osobností. Nový katalog Nejlepší knihy dětem je jedním z počinů, které ke kultivaci čtenáře přispívají.

JANA ČEŇKOVÁ jana.cenkova@fsv.cuni.cz

 

Švédská knižní kořist 1646–1648

Celkový počet knih ukořistěných švédskými vojsky za třicetileté války v letech 1646–1648 z Mikulova, Olomouce a Prahy se odhaduje na více než 25 000. Zabavené knihovny často patřily k nejvýznamnějším knižním sbírkám v tehdejších českých zemích a určitým způsobem ovlivnily i vývoj knižní kultury ve Švédsku. Do dnešních dnů se dochovalo jen něco mezi 10–15 % knih. V kombinaci s dochovanými původními katalogy těchto knihoven se jedná o významný zdroj informací o české předbělohorské knižní kultuře. Její komplexní zmapování, zejména pokud jde o dochované exempláře, však dosud chybělo. Úkolu tento informační deficit odstranit se ujala Knihovna AV ČR, a to prostřednictvím webového portálu www.knizni-korist.cz. Od roku 2002 zde probíhá výzkum zaměřený na jednotlivé historické knihovny.

Databáze dochovaných knih obsahuje základní bibliografické záznamy rozšířené o detailní popis provenienčních údajů, informace o vazbách knih a pokud možno i o fotografickou dokumentaci. Vedle standardního vyhledávání portál umožňuje také rešerše podle původních vlastníků či jednotlivých knihoven nebo podle měst, odkud byly knihy do Švédska postupně odváženy. V současné době databáze obsahuje záznamy asi o třetině dnes známých knih; zbývající data budou postupně doplňována podle možností výzkumu v zahraničních knihovnách. Portál také zprostředkovává digitální kopie dochovaných původních katalogů, které byly spolu s jednotlivými knihovnami odvezeny z Čech a Moravy a které byly dosud české veřejnosti přístupné jen prostřednictvím nekvalitních reprodukcí, nebo nebyly dostupné vůbec.

zaznamenal: –JaC–

 

Zlatý fond

Každá veřejná knihovna by měla mít ve svém knihovním fondu zastoupena díla, která tvoří základní literární kánon české i světové literatury, tzv. zlatý fond. K tomuto účelu Národní knihovna ČR oslovila vybrané odborníky a vznikl seznam 1303 klasických děl, rozčleněných do tří oblastí: zlatý fond české literatury, světové literatury a literatury pro děti a mládež. Tento seznam je k dispozici ke stažení na stránkách Národní knihovny ČR – https://ipk.nkp.cz/legislativa/normy-standardy-doporuceni.

Zlatý fond české literatury tvoří 353 titulů knih, které představují průřez českou literaturou od počátku do současnosti. Martin Pilař, který seznam pro účely knihoven vytvořil, vycházel především z literárněhistorických příruček a slovníků a zároveň, jak sám píše, přihlížel k tomu, jak je naše literatura vnímána v zahraničí.

Zlatý fond zahraniční literatury obsahuje 450 titulů. Seznam obsahuje základní světová díla, která by z knihoven neměla být vyřazována. I tuto část sestavil Martin Pilař.

Zlatý fond knih pro děti a mládež vytvořil pro potřeby knihoven Pavel Mandys. Seznam tvoří 500 titulů knih, které byly zahrnuty v publikaci 500 knih pro děti a mládež. Zároveň jsou do tohoto seznamu zařazeny knihy, které získaly významné světové i české literární ceny.

SVATOMÍRA FOJTOVÁ fojtova@kjd.pb.cz