Hlavní obsah stránky

DĚTSKÉ ČTENÁŘSTVÍ: Elixír pro dětské oddělení v Rožnově pod Radhoštěm

Text a foto ILONA KROUPOVÁ ikor@knir.cz

Já bych řekla, že dobrá dětská knihovna se dělá někdy lehce, ale jindy musí člověk knihovnický sáhnout do různých – i zapomenutých – „šuplíčků“, odkud ještě nevytáhl skryté nápady, či povolat jiné pomocníky. No a někdy nám nezbude, než se inspirovat u svých kolegyň a kolegů v jiných knihovnách. Soutěž Kamarádka knihovna, do které jsme zapojeni už od začátku, nám v tom velmi pomáhá.

Z besedy pro žáky 2. tříd – Neotesánek – o slušném chování Akce Čtenářský štrůdl

Být čarodějnicí, umíchala bych čtenářský elixír pro všechny holky a kluky z našeho města a okolí. Ale co to píši? Vždyť takový kouzelný nápoj vyrábíme každý rok! Namícháme do něj nabídku besed pro školy, školní družiny, mateřské školy a další malé návštěvníky knihovny. Přidáme 12 chytrých kapek – 12 měsíčních soutěží. Přidáme velkou polévkovou lžíci inspirace pro soutěž Kde končí svět – O poklad strýca Jurášavmícháme cizokrajnou bylinku z Dánska od H. Ch. Andersena. Elixír ochutíme medem od Janinky z 21. Podzimního putování broučků Valašským královstvím. Pro lahodnou chuť přidáme kouzelné mořské perličky z Perlorodek. To všechno vaříme pět dnů při Večerníčcích na kamenech za knihovnou. Poté přineseme na Čtenářský štrůdl k odbornému posouzení spisovateli Čeňku Kramolišovi (tedy jeho soše). Ten si jen tak lízne, ale nikdy nám kouzelný elixír ještě nepohanil.

No, a když je vše připraveno a elixír má tu správně vyváženou chuť, můžeme ho klidně podávat při Pasování prvňáčků na čtenáře krásného slova Valašského království. A jeho účinek je ihned viditelný a slyšitelný. Naše dětské oddělení má jen dvě menší místnosti a ty se rychle zaplní malými čtenáři a jejich rodiči. V jedné místnosti máme i stůl s pěti počítači, a to pak jde knihovnicím „hlava kolem dokola“.

Ale „blýská se na lepší časy“ – chystá se přístavba naší knihovny, kterou moc a moc potřebujeme. Držme si pěsti, ať to všechno dopadne na 1*. Loni jsme si vyzkoušeli, jak bude fungovat i šest krásně – dětmi, rodiči i knihovníky – vymalovaných knihobudek umístěných poblíž dětských hřišť.

Takže konec čarování a hurá do práce! Prázdninové čtení bez počítačů sice nedávno skončilo, ale děti už čekají na další akce.