Hlavní obsah stránky

JAK SE DĚLÁ DOBRÁ DĚTSKÁ KNIHOVNA... Tišnovská knihovna je „cool“

DAGMAR KOPŘIVOVÁ mktisnov@seznam.cz

Často slýcháme, že v dnešní době, zaměřené převážně na informační a komunikační technologie, je čím dál těžší přimět děti sednout si k otevřené knize a ponořit se do světa fantazie. U nás v Městské knihovně Tišnov si to nemyslíme. Jasně, není to úplně snadná práce a musí vás hodně bavit a také těšit – to vám řekne každý „děckař“ – ale jde to.

Tišnovská knihovna má několik nesporných výhod – dětské oddělení je světlé a prostorné, ve městě jsou dvě velké základní školy a tři školky. Dlouholetá a skvělá spolupráce s nimi nese svoje ovoce v podobě zaplněných termínů besed, informačních lekcí, výtvarných dílen, autorských čtení a dalších akcí. Již od „mateřinek“ budujeme vztah dětí ke knížkám a čtení a připravujeme pro ně speciální programy s prvky dramatické či výtvarné výchovy. Pro děti z prvních tříd, které již zvládly čtení, pořádáme pravidelné slavnostní Pasování prvňáčků na čtenáře knihovny za účasti učitelů, rodičů i prarodičů. Pro další ročníky prvního stupně základních škol je pak určen projekt Knihy mého srdce, který seznamuje děti různými formami (čtení, malování, divadlo, besedy) s významnými dětskými autory.

Zaujmout děti na druhém stupni základních škol je dnes mnohem náročnější. Kladli jsme si otázku, jaké téma zvolit, aby bavilo, bylo aktuální a navíc se ještě hodilo do knihovny. A tak se nám „narodil“ vzdělávací cyklus Na internetu bezpečně. Lekce jsou vedeny prakticky, děti si mnohé mohou vyzkoušet „na vlastní kůži“. Dozvědí se, co je vlastně šikana po internetu, jak snadné je někoho urazit, ponížit, zesměšnit, ale na straně druhé si také uvědomí, jaké to je být obětí. Úspěšnost tohoto tématu nám ukázala směr, kterým je třeba se dát. Vzniklo tedy další téma – tentokrát z oblasti mediální výchovy – s názvem Jak nepodlehnout médiím a reklamě.

 

Spolupráce se školami je pro nás důležitá, ale pozornost věnujeme také prorodinným aktivitám. Zapojujeme se do celé řady celostátních akcí, pořádáme společná čtení, kvízy a soutěže, zveme na malá divadelní představení či výstavy. Do příjemného prostředí dětského oddělení si mnozí čtenáři chodí jen tak posedět, popovídat nebo zahrát společenské hry, které jsou u nás k zapůjčení.

A jaký recept je ten náš? Vše je o přístupu knihovnic. Nic není nemožné. S úsměvem jde všechno líp. A pokud jste na stejné vlně s dětmi a jejich trendy, budete „super librarian“.

Statistika za rok 2015

Počet obyvatel 8 984
Počet čtenářů celkem 2 971
Počet čtenářů – dětí do 15 let 1 010
Počet akcí 139