Hlavní obsah stránky

Jak to chodí v TEENu

HELENA ORÁLKOVÁ mladez@kjm.cz

S novým školním rokem začala další etapa prezentování TEENu Knihovny Jiřího Mahena v Brně, jeho prostoru, programů, besed, možností, které může teenagerům nabídnout. Vzhledem k tomu, že brněnský TEEN vznikl teprve před dvěma lety, je stále třeba rozhlašovat do světa zprávy o jeho existenci. Nejlepší je, když jde Mohamed přímo k hoře, proto i my, knihovníci TEENu, obcházíme na začátku školního roku střední školy, učiliště a gymnázia, abychom přesvědčili naši cílovou skupinu, že knihovna není instituce plná nudných knih, prachu a nepříjemných knihovnic. S trochou nadsázky pak může taková návštěva vypadat následovně.

K = knihovnice/knihovník; T = teenager

K: Co můžete dělat v knihovně?

T: Půjčit si knížky.

K: A co ještě?

T: Číst knížky.

K: Originální… a jaké třeba?

T: Povinnou četbu.

K: A co třeba komiksy, mangy, fantasy? Čtete někdo něco takového?

T: Vy máte mangy? To je super, tak to já přijdu.

K: A co ostatní? Baví vás vůbec číst?

T: Ani ne.

K: A znáte audioknihy?

T: No… asi jo.

K: Pro ty, kteří nevědí, co jsou audioknihy, můžeme říct, že to jsou namluvené knihy. Takže pokud se vám nechtějí číst stostránkové knihy povinné literatury, můžete se zaposlouchat do audioknihy. Což má tu výhodu, že s takovou knížkou můžete jít třeba i na kolečkové brusle a svůj čas tak maximálně využít. To je super, ne? Kdyby vás to zajímalo víc, tak pro vás chystáme na příští měsíc na toto téma přednášku Jak se dělá audiokniha a rádi vás na ní uvidíme.

T: Hm, tak možná přijdeme.

K: Nebo pokud byste chtěli znát obsahy doporučené četby alespoň orientačně a nechce se vám do čtení investovat moc času, tak si můžete u nás v TEENu půjčit jeden ze dvou notebooků a nějaké filmy na DVD s doporučenou četbou můžete zhlédnout přímo u nás.

T: Jo, to je drsný. A to mi ten notebook půjčíte i domů?

K: To neee, notebooky půjčujeme jen našim čtenářům – teenagerům, musíte mít tedy platnou registraci a s notebookem můžete zůstat u nás v TEENu, který je k tomu díky množství sedacích vaků a sedaček uzpůsoben. A hrajete PC hry?

T: No jasně, sedíme u toho furt.

K: Tak tento měsíc má kolega přednášku Fun2Play, bude tam mluvit o nejúspěšnějších hrách za poslední půlrok, můžete si třeba vyměnit i nějaké tipy a podobně.

T: A to je v knihovně?

K: Ano, to je v knihovně.

T: A budete tam mít i něco o komiksech?

K: O prázdninách proběhl celodenní komiksový festival Maheniks, který byl plný workshopů a přednášek na toto téma.

T: A kdo tam třeba byl?

K: Na Maheniksu byl třeba kreslíř mangy ryky, Petr Kopl, Tomáš Kučerovský nebo spolupořadatel Animefestu Honza Horgoš. Ale hráli jsme i komiksový larp, na ten jsme se moc těšili, protože jsme ho hráli už v únoru na Noci bez Andersena. To bylo takové nocování v knihovně, které bylo pro teenagery. Hráli jsme deskovky, larp a taky jsme měli docela strašidelnou noční prohlídku knihovny, prošli jsme sklepy, půdu a tak. Celá akce měla velký ohlas.

T: A platí se za ty vaše akce něco?

K: Ne, za akce TEENu se u nás neplatí.

T: A jaký máte v knihovně teda další akce?

K: Z těch větších akcí bychom v tomto školním roce rádi zopakovali Noc bez Andersena a také bychom se znovu chtěli zúčastnit Brněnského Majálesu. Minulý rok jsme na něm měli stánek a měli jsme připravené různé soutěže, rozdali jsme spoustu dárků a bylo to super.

T: A máte Facebook, že bychom vás lajkli a sledovali?

K: Jasně že máme. Jmenujeme se TEEN – Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Ale kdyby vás knihovna zajímala, tak pokud přesvědčíte vaše učitele, můžete k nám přijít i v rámci vyučování, protože připravujeme různé programy, třeba o myšlenkových mapách, time-managementu nebo i o mnemotechnikách. A ve vašem volném čase si zase můžete pravidelně každý měsíc přijít něco vyrobit na program Do it yourself, poslechnout si cestovatelskou přednášku Cestuj!nebo si můžete přijít pro nějaké tipy na učení na Naučte se naučit se. A na Let´s talk si u nás zase procvičíte angličtinu. Důležité je, že TEEN je tu pro vás, takže jestli chcete vystavovat, tvořit, přednášet, tak nás neváhejte kontaktovat, my vám s realizací rádi pomůžeme.

Tak jo, dík za pozornost a budeme se na vás v knihovně těšit!