Hlavní obsah stránky

Jak dobrá je knihovna?

Už je to několik let, kdy se knihovny v České republice začaly zabývat tím, jestli se to, že je knihovna veskrze pozitivním společenským jevem, dá nějak změřit. Údaje více či méně pečlivě vykazované ve statistikách NIPOS se staly základem pro poměřování výkonů některých knihoven srovnatelných parametrů (benchmarking), stanovili jsme standardy dobré knihovny, některé knihovny se zapojily do hodnocení knihoven a jejich dětských oddělení v soutěži Kamarádka knihovna, máme soutěž Knihovna roku a spoustu aktivit směřujících k ocenění dobrých knihoven a knihovníků v regionech. To všechno jsou výborné aktivity.

Přesto se stává, že v řadě případů – třeba při změně vedení obce – nedokážeme knihovnu dobře „prodat“ a obhájit její důležité místo při dělení finančních zdrojů mezi vzdělávání (školy), zdravotnictví (nemocnice), sport (hřiště), bezpečnost (městská policie) apod.

Jak na to lépe? To se už několik let snaží vymyslet a prokázat tým lidí z Městské knihovny v Praze, Univerzity v Pardubicích, Univerzity Mateje Bela v Banské Bystrici a spolupracovníků ze sféry sociologických průzkumů.

Projekt Vyplatí se knihovna se snaží společenský pocit, že „knihovny jsou místem, kde je lidem dobře, spoustu věcí se dozvědí, zabaví se i poučí, že je to místo pro každého, kdo něco hledá…“, vyjádřit v řeči čísel, dokonce i v částkách peněz. V uplynulých letech se již desítky knihoven seznámily na seminářích s hlavními principy metody spočívající v počítání efektivity návratnosti peněz, které do knihovny její zřizovatel vloží. Na následných workshopech si potom na konkrétních číslech vlastní knihovny každý mohl spočítat, kolik se za jednu korunu vloženou do knihovny vrátí užitku obci, kde knihovna působí.

Snadnost, s níž se k výsledku společně dobereme, je přímo úměrná tomu, v jakém pořádku máme výše zmiňovaná statistická, ekonomická, výkaznická data. A výsledek práce, počítání a snahy? Přesvědčivé údaje v ověřeném certifikátu, které potvrzují, že se knihovny společnosti vyplatí.

Letos už proběhl seminář v Olomouci a workshop v Ostravě. Další příležitost se připojit a najít to své „číslo úspěchu“ je:

14. 10. 2016 v Městské knihovně v Praze – seminář pro knihovny (10–16 hod.);

4. 11. 2016 v Městské knihovně v Praze – seminář pro starosty (9–11 hod.);

22. 11. 2016 v Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem – workshop pro knihovny (10–16 hod.);

23. 11. 2016 v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích – workshop pro knihovny (10–16 hod.).

Pro přihlášení a případné bližší informace využijte adresu roi.mlp.cz.

Připravila JAROSLAVA ŠTĚRBOVÁ