Hlavní obsah stránky

JAK SE DĚLÁ DOBRÁ DĚTSKÁ KNIHOVNA... Více hlav více ví aneb Nejsme soupeři, ale partneři

ZUZANA KONVIČKOVÁ knihovna@mesto-klimkovice.cz

Jak se dělá dobrá dětská knihovna? Jednoduchá otázka, odpověď již těžší. Ale základem všeho dobrého v knihovně je člověk – tedy zpravidla knihovnice (pánové prominou, za knihovnickým pultem jsme my ženy ve většině). Důležité je mít vizi a jít si za svým cílem. V našem případě, v Městské knihovně Klimkovice, se to povedlo. Knihovna zde působí od roku 1920 a prošla neuvěřitelným vývojem. Největšího pozitivního vzrůstu dosáhla během posledních deseti let. Máme výhodu, že se knihovna nachází v přízemí základní umělecké školy, a tudíž se v budově neustále pohybují děti (pět minut od budovy je základní škola, deset minut mateřská škola a stejně tak zastávky autobusové dopravy, které dovezou do Klimkovic děti z okolních vesnic). Na této výhodě jsme začali stavět. Naším cílem bylo, je a bude rozšiřování dětské čtenářské základny. Není to jednoduché, protože ve městě působí Centrum volného času Mozaika se svými kroužky, základní škola má také různé volnočasové aktivity pro své žáky… Ale právě proto jsme si určili pravidla: nejsme soupeři, jsme partneři a platí, že „více hlav více ví“.

Prvním komunitním projektem, na kterém jsme si spolupráci vyzkoušeli, byl v roce 2012 Den s Pánem prstenů, akce pro celé rodiny a také pro dětské klienty nedalekých lázní. A tak jsme nastartovali výbornou spolupráci se skauty, turistickým centrem aj. Co se nám povedlo? Je těžké vybírat, protože každá akce se většinou setkala s kladným ohlasem. Skvěle funguje spolupráce se základní školou, děti mají pravidelně hodiny literatury nebo vlastivědy v knihovně, všichni se vždy těšíme na Adventní dostaveníčka na náměstí, v Týdnu knihoven je připraven parádní program (divadlo, soutěže), samozřejmostí je účast na celostátních projektech SKIP. Nejnovější spolupráci jsme navázali (a udělali jsme dobře) s výtvarným ateliérem Malý velký architekt, který v knihovně pravidelně připravuje „sezónní výzdobu“, a další novou aktivitou je spolupráce s literárně dramatickým oddělením ZUŠ. Na ukončení projektu Už jsem čtenář – knížka pro prvňáčka děti nastudují divadelní představení a to se malým žáčkům moc líbí. Na co jsme opravdu pyšní, je každoroční projekt s názvem Zámecká literární noc, kde se všichni vyřádí. Knihovna jako pořadatel, ochotníci hrají divadlo (děti i dospělí), autorské čtení, ochutnávka místních dobrot, hudební vystoupení, soutěže pro děti v různých, jindy nepřístupných prostorách zámku… To vše by se zcela jistě neobešlo bez dobrovolníků.

I stalo se také, že jsme se přihlásili do celostátní soutěže Kamarádka knihovna. Tím, že knihovnu děti oznámkovaly na výbornou, nám daly ten nejlepší důkaz o tom, že děláme svou práci dobře, smysluplně, s chutí a hlavně pro ně, naše milé dětské čtenáře.

Počet obyvatel: * 4 435
Registrovaní čtenáři 794
Čtenáři do 15 let 311
Knihovní fond / z toho dětská literatura 20 184 / 5 583
Kulturní a vzdělávací akce / z toho pro děti 40 / 33
Přírůstky / z toho dětská literatura 885 / 263

 

* Údaje v tabulce převzaty z ročního výkazu o knihovně za rok 2015.