Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v době, kdy podle kalendáře oficiálně začíná podzim, připravujeme v redakci již druhé podzimní číslo časopisu. Říjnový Čtenář tak vzni­ká ve víru tradičních akcí, na kterých naše redakce nechybí, ale které ještě nestíhá reflektovat písemně, takže na zprávu z konference Knihovny současnosti v Olomouci, udílení cen Knihovna roku a další reporty se můžete těšit až v listopadu. Přesto některými náměty již přispíváme k tomu, co se aktuálně na zmíněných akcích a v knihovnických kruzích probírá. Jiné příspěvky se naopak týkají událostí starších dat, protože ale informace v nich zahrnuté mají dlouhodobou hodnotu, zařazujeme i je.

Z aktuálních témat jsou to určitě pravidla RDA, kterým byla věnována také jedna pro­gra­mová sekce na olomoucké konferenci. Proto vám přinášíme článek se základními informacemi o tomto standardu, který se dotkne také katalogizační praxe v České republice. Dále bych ráda opakovaně upozornila na rubri­ku Automat Knihovna, která se bohužel v našem časopise chýlí ke konci, ale od svého začátku přinesla velmi zajímavé pohledy, názory a zkušenosti odborníků, kteří se v knihovnách zabývají technologiemi a technickými řešeními s nimi spjatými. Tvůrce rubriky Jan Kaňka připravil tentokrát do jednoho čísla i další poutavý materiál, a to o cestě SDRUK do německých knihoven.

V nedávné anketě Čtenáře se objevily také žádosti o více literárních témat. V říjnovém čísle nabízíme další článek Pavla Šidáka věnovaný české literatuře, konkrétně poezii a publikacím pro děti a mládež.

Dvě na první pohled rozdílné knížky se dostaly do rubriky Ze čtenářova deníku. Jak se ale sami můžete dočíst – otevřené zpovědi okolo piva a jídla mají leccos společného.

Na závěr už jen jedno malé, ale důležité upozornění. Rozhodli jsme se opět po roční pauze vyhlásit fotosoutěž Čtenáře, tentokrát na téma Knihovna jako obývák města – obce. Podrobnější informace naleznete na zadní strán­ce obálky a dále uvedených místech. Budeme se velmi těšit na vaše fotografie, které by naopak měly v příštím roce obsadit titulní obálky časopisu.

Krásný podzim přeje

LENKA ŠIMKOVÁ