Main content

Od redakčního stolu

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

měla jsem původně v úmyslu začít tento sloupek jarně, zmínkou o třetím ročníku akce BŘEZEN – měsíc čtenářů, která má sympatickou náplň: propojit čtenáře, organizace a instituce zabývající se četbou a čtenářstvím ke společné mediální kampani s názvem Ano, čteme a je nás stále hodně!

Ale ouha! Můj záměr zastínila informace Ministerstva kultury o ukončení Projektu internetizace knihoven, a to už k 28. 3. 2012, která se začala 1. března šířit virtuálním prostorem jako požár. A nepřekvapilo mě, že v prvních chvílích vyvolávala silné emoce. Jak však den pokročil, došlo na další zprávy, že snad ještě není vše ztraceno a projekt by mohl pokračovat… Jisté však je, že by se jednalo jen o odklad řešení, jak do budoucna zajistit připojení malých knihoven k internetu bez finanč­ních požadavků na státní kasu. A jak víme, o to totiž jde až v první řadě!

Ukazuje se však, že už v době, kdy se Ministerstvo vnitra, které PIK doposud financovalo, rozhodlo o jeho zrušení, situace přiměla re­gionální poskytovatele internetu spolu se sdružením Internet pro všechny Českého telekomunikačního klastru (http://www.internetprovsechny.cz/knihovny) vypracovat projekt Internet pro knihovny zdarma. Zda ho knihov­ny akceptují, je jiná věc, ovšem o tom, že se určitá východiska rýsují, je dobré vědět.

Ve stínu událostí kolem PIK se na březnové číslo Čtenáře skoro nedostaloAlespoň částečně to napravuji upozorněním na materiály, které rozebírají problematiku e-knih jak z pohledu užití v českých knihovnách, tak jejich produkce a prodeje v loňském roce. Tematicky to doplňuje i materiál o digitálních knihách a službách s nimi spojených v několika evropských státech. Myslím, že nejen pro fanoušky nových technologií jsou to zajímavé informace.

A na závěr si dovoluji vypůjčit k těm technologiím něco úsměvného: Google: „Já najdu všechno!“ Wikipedia: „Já vím všechno!“ Facebook: „Já znám všechny.“ Internet: „Beze mě jste nic!“ Elektřina: „Tak se uklidníme, ano?!“

Příjemné dny vám přeje

OLGA VAŠKOVÁ