Main content

Program NAPLE Sesterské knihovny

Eva Bartůňková eva.bartunkova@nkp.cz

V malé městské knihovně jsme zastihli paní učitelku z místní školy. Přišla vrátit film o historických památkách Kastilie a půjčit si balíček tiskovin pro výuku nepovinné španělštiny. V knihovně pro ni vždy mají nějakou novinku. Materiály pro podporu výuky posílá sesterská knihovna ve Španělsku. Jazyk se začala učit i paní knihovnice, protože na obzoru se rýsuje možnost návštěvy v daleké partnerské knihovně.

Do jiné knihovny v jiném městě jsme přišli právě, když se scházeli senioři k besedě o živo­tě českých krajanů v Chorvatsku. Připravil ji host nad jiné povolaný, pracovnice menšinové knihovny v malé chorvatské obci. Kromě této návštěvy si knihovníci vyměňují knižní dary a scénáře pořadů pro děti, jak jim čas a jiné podmínky dovolí.

Je to vymyšlené? Samozřejmě. Ale třeba je to, neúmyslně, pravda. Práce se čtenářem má v našich veřejných knihovnách vysokou úroveň a činnost knihoven, i kooperativní, je ještě nápaditější.

Příklady z úvodu pouze představily princip dvoustranné spolupráce mezi veřejnými knihovnami v různých evropských zemích, na němž je postaven program Sesterské knihovny.

Připravila a řídí jej NAPLE, mezinárodní nevládní organizace, která je zaměřena na sledování a podporu zájmů veřejných knihoven v Evropě.

Program Sesterské knihovny neslouží k podávání grantových projektů. Pokud si najdete sesterskou knihovnu, bude se vaše společná činnost řídit vašimi možnostmi a podporou zřizovatelů.

Když průběh spolupráce závisí jen na vás, proč se do programu Sesterské knihovny hlásit?

• Účast v mezinárodním programu přináší určitou publicitu a prestiž.

• Nikde vám nedají takové kontakty, jaké získá­te v programu.

• Sesterské knihovny ze vzdálenějších částí Evropy mohou přinést nové podněty. V tuto chvíli (polovina února) jsou v programu zapojeny knihovny z Belgie, Chorvatska, Finska, Polska, Portugalska, Slovinska a Španělska.

• Program sám finance nepřinese, ale proč by se sesterské knihovny nespojily k mezinárodnímu kooperativnímu projektu?

Chcete se stát sesterskou knihovnou?

• Navštivte „seznamku“ na WWW stránce programu http://sisterlibrariesnaple.wordpress.com/libraries/. Pod záložkou Libraries jsou zveřejněny vyplněné dotazníky. Každá knihovna se v nich stručně charakterizuje a hlavně uvede, co by chtěla se „sestrou“ společně podnikat, jakým jazykem se mohou domlouvat a případ­ně i to, zda upřednostňuje některou zemi.

• Můžete kontaktovat přímo vyhlédnutou knihov­nu.

• Nic vás nezaujalo? Dotazníky přibývají, vracej­te se opakovaně.

• Sami se přihlaste a dejte ke zveřejnění vlastní dotazník.

Postup přihlášení

• Stáhněte z WWW stránky projektu (záložka FORM) formulář přihlášky.

• Po vyplnění ho zašlete na e-mailovou adresu eva.bartunkova@nkp.cz.

• Na tuto adresu posílejte i dotazy a upozornění na jakékoli problémy, ať vznikly při přihlašování nebo třeba v průběhu jednání s potenciální sesterskou knihovnou.

• Na tuto adresu také prosím oznamte, že jste uzavřeli dohodu se sesterskou knihovnou.

Není nejpodstatnější, kdy se přihlásíte. Můžete nejprve sledovat nabídky, navazovat kontakty a přihlásit se třeba až současně s uzav­řením sesterského partnerství. Doporučuji však začít přihlášením – kvůli zveřejnění vaší poptávky i proto, že budeme v kontaktu a zachytíme a vyřešíme všechny problémy, které by se později řešily obtížně.

Program je omezen na členské země NAPLE a z nich na ty, které se k němu přihlásily; čes­ké knihovny tuto podmínku splňují. Koncepčně je určen veřejným knihovnám. Naším problémem je širší pojetí veřejné knihovny (viz definice v databázi TDKIV). Ze zahraničí se důsledně hlásí knihovny místní (obecní), městské, regionální, se všeobecným fondem, financova­né z veřejných prostředků. Naše veřejné knihovny se specializovaným fondem, zvláště ty velké a významné, by nenašly v programu Sesterské knihovny odpovídající partnery, bylo tedy do­hod­nuto je nezařadit.

Program spuštěný na podzim 2011 se zvolna rozbíhá. Do poloviny února bylo ohlášeno šest sesterských knihoven. Velkou aktivitou vynikají španělské knihovny, jichž se do programu přihlásilo značné množství. Individuálně také Veřejná knihovna v Krapině (Chorvatsko), která vytvořila polovinu historicky první sesterské dvojice (s knihovnou ze španělského města Sant Joan de Vilatorrada), ale pokračovala a vytvořila ještě třetí a čtvrtou sesterskou knihovnu.

První českou sesterskou knihovnou je…

 

REFERENCE: