Main content

Vydařená rekonstrukce knihovny v Ratíškovicích

MARIE ŠKORPÍKOVÁ knihovna.ratiskovice@tiscali.cz

Obec Ratíškovice se nachází v Jihomoravském kraji, deset kilometrů od Hodonína. Se 4142 obyvateli je jedenáctou největší obcí České republiky. V takové „velké dědině“ s relativně vysokým stupněm občanské vybavenosti by neměla chybět dobře fungující moderní knihovna. Ratíškovice bohužel až donedávna takovou postrádaly. Od roku 1990 hledala obec (jako její zřizovatel) vhodné prostory, knihovna se pětkrát stěhovala, ale vždy šlo víceméně o provizorní nevyhovující řešení a čekalo se na jediné – až se uvolní přízemní prostory budovy „staré školy“, kde doposud probíhalo ve dvou třídách vyučování. V roce 2008 se tak stalo, protože veškerá školní výuka mohla být konečně soustředěna do zrekonstruované centrální „nové školy“.

A tak se pod taktovkou místostarosty PhDr. Radima Šťastného začala sto let stará budova postupně proměňovat jak zvenku, tak zevnitř, aby zde našla své důstojné umístění obecní knihovna, v horních prostorách základní umělecká škola a Fit studio.

V první fázi v roce 2008 proběhlo díky dotaci z Operačního programu životního prostředí ve výši cca 1 350 000 Kč zateplení obvodových stěn, stropů a střechy objektu a také výměna oken, spoluúčast obce činila cca 150 000 Kč.

V další etapě se za přispění Jihomoravského kraje (120 000 Kč) propojily v přízemí dvě bývalé třídy s šatnou, čímž vznikl dostatečný prostor pro knihovnu včetně internetového centra. Souběžně byl vybudován zezadu budovy bezbariérový vstup. A tak jsme se z horního patra budovy s velkou slávou přestěhovali do větších bezbariérových prostor v přízemí, sice se starými kovovými regály, hrbatými stěnami, prošlapanou podlahou, ale byli jsme spokojeni – já, čtenáři i návštěvníci internetu – a toto řešení jsme brali v době napjatých rozpočtů jako konečné.

Nikoli však náš pan místostarosta. V roce 2011 se mu podařilo získat další dotaci prostřednictvím Místní akční skupiny Kyjovské Slovácko v pohybu ze Státního zemědělského intervenčního fondu ve výši cca 700 000 Kč na obnovu interiéru knihovny. Projekt nazval Obecní knihovna – svět informací pro všechny. V rámci této náročné rekonstrukce, která probíhala v lednu a únoru 2011 při uzavření knihovny pro veřejnost, byly srovnány roviny původních podlah, položeno linoleum a nové keramické dlažby, vyrovnány všechny svislé omítky, zhotoveny nové nátěry stěn, instalovány kazetové podhledy s vestavěnými osvětlovacími tělesy, elektronický zabezpečovací systém, nouzové osvětlení i detektory a hlásiče požárů. Konečně jsme se zbavili letitých kovových regálů na knihy, ty byly nahrazeny dře­věnými, vyrobenými na zakázku. Bylo nutno zajistit dostatek studijních míst, proto byly pořízeny tři nové stoly, 15 židlí a dvě sedací soupravy.

Zútulnění knihovny bylo zvýrazněno i vybudováním vyvýšeného pódia s posezením a knihovnou odborné literatury z oblasti dějinumění, architektury a společenských věd, která byla zakoupena v rámci této dotace v hodnotě padesáti tisíc Kč. Prostor pod pódiem byl rafinovaně využit pro technické zázemí knihovnice (kuchyňka, šatna).

V interiéru knihovny byl zřízen dětský koutek – čtyři židličky s tvaroslovím zvířátek + stolek, koberec, polička s hračkami a malovacími potřebami, nadaná studentka jej oživila dětskou grafickou výzdobou na stěně. Knihovnu bez dětského koutku si už ani neumím představit a doporučuji všem knihovnám. Přilákal nové čtenáře z řad maminek na rodičovské dovolené, které v něm zanechávají své ratolesti a samy si nerušeně mohou vybírat knížky. A protože se tu dětem moc líbí a většinou je maminky nemohou z knihovny dostat, vznikl nápad, že se budeme společně scházet pravidelně. Tak vznikla akce Maminko, tatínku, pojďme do knihovny. Musím říct, že se velmi rychle ujala a opravdu přicházejí se svými dětmi nejen maminky, ale i tatínkové.

Další součástí projektu bylo dovybavení počítačového centra. Čtyři počítače jsme již vlastnili, ty jsme získali z dotace Ministerstva kultury VISK 3. V rámci projektu Obecní knihovna – svět informací pro všechny jsme zakoupili další tři počítačové stanice, pořídili jsme tiskár­nu, multifunkční kopírku a skener.

Celkové náklady na tuto závěrečnou rekonstrukci interiéru se včetně víceprací vyšplhaly na 1 140 000 Kč, spoluúčast obce představovala cca 420 000 Kč.

Od otevření „nové“ knihovny uběhl již letos v březnu rok, tak můžu hodnotit, zda se vyplatilo investovat do moderní knihovny. Moje odpověď zní jednoznačně: ANO. Počet registrovaných čtenářů vzrostl v roce 2011 o 90. Občané si zvykli, že naše knihovna neslouží už jen jako „půjčovna knih“, vědí, že mohou přijít jen tak posedět v příjemném prostředí, využít internet, přečíst si časopis, prolistovat nádherné knihy na vyvýšeném pódiu, přihlásit se do počítačového minikurzu pro seniory, přijít si s malými dětmi pohrát do dětského koutku či na­vštívit zajímavou besedu, odborný seminář. Podle ohlasu veřejnosti máme knihovnu s vkusným a esteticky zdařilým interiérem.

Ale přesto, udělali jsme všechno dobře? Je něco, co bychom měli udělat jinak, lépe? Zpět­ně vím, že to byla od nás velká odvaha nevyužít z finančních důvodů služeb interiérového architekta a „vymyslet si všechno sami“. Mimo dominantního prvku, vyvýšeného pódia, což byl návrh pana místostarosty, to více méně spadlo na mě. Je pravda, že během půl roku jsem virtuálně navštívila snad sto knihoven, vybírala nábytek, promýšlela barevnost stěn, ale když závěrečné práce finišovaly, bylo mně dost úzko. Bude nábytek ladit s vybranou krytinou na podlaze, nepřestřelila jsem to s tou červenou v dětském nebo naopak není moc smutná ta zelená v dospělém oddělení? Konečným odváž­ným rádcem mi byl pan místostarosta. Myslím si, že to nakonec dobře dopadlo, že máme knihovnu, ve které se každý návštěvník cítí příjemně. Svědčí o tom i ocenění Jihomoravského kraje, nominace na cenu Knihovna roku 2011 v kategorii Významný počin, zájem o exkurze (např. knihovníci z Vídně a okolí, Znojemska, Hodonínska, starostové z Opavska, Hornolidečska atd.) a hlavně spokojenost všech návš­těvníků. Ale otázka, jak by vše vymyslel odborník, mě napadá dost často.

Na závěr bych jen chtěla potvrdit to, co vědí všichni knihovníci, že bez vstřícného postoje zřizovatele to mají knihovny těžké. Ratíškovická knihovna nikoli, pan místostarosta si plně uvědomuje její důležitost v obci. Proto sehnal další dotaci a v současné době vrcholí rekonstrukce toalet, které budou uzpůsobeny pro hendikepované občany. A já už opět surfuji po internetu, abych získala inspiraci na vybavení Family Pointu a také informace, co všechno mám pořídit do tematických kufříků. Uspěli jsme totiž v dotačním programu JM kraje Podpora pro-rodinné politiky na úrovni obcís projektem Maminko, tatínku, pojďme do knihovny.

Foto archiv knihovny